úterý 30. června 2015

Letíme letadlem - Na letišti, odlétáme

Po delší časové prodlevě mám další a zároveň opravdu poslední článek Letíme letadlem.. 

Už jsme se konečně dostali na letiště. Pokud jedete městskou hromadnou, bus vás vyhodí buď na Terminále 1 nebo 2. Podle toho z kterého odlétáte..
V minulém díle jsem zapomněla říct abychom si den před odletem zkontrolovali na internetu čas odletu, pro případ kdyby ho změnily nebo se něco dělo. To však na letišti v Praze se stává výjimečně.
 Doma také nezapomeňte zvážit si zavazadlo, v Praze na letišti to už těžko ovlivníte.



Ač vstoupíte do Terminálu 1 nebo 2, oba dva jsou mezi sebou propojeny, takže se jimi dá projít z jednoho do druhého.. 
Do evropských států poletíte většinou z Terminálu 2 a odletová hala term. 2 se nachází v 1. patře




Vejdete do velké haly ale kam teď???







Jako první zamiřte k velkým digitálním tabulím kde si najdete svůj let.. Pokud bude zbývat 2 hodiny do odletu u vaší destinace se vedle ukáží i čísla přepážky Check in.. např. (220 - 225). Pokud letiště neznáte, doporučuji se nejdříve podívat kde se vaše přepážky nachází, aby jste věděli.



Pokud jsou přepážky stále zavřené nebo máte zkrátka dost času, porozhlídněte se po letišti..  

Všude na letišti je vše přizpůsobeno cestujícím s kufry, takže se nebojte, že byste se někam nedostali, všude jsou eskalátory nebo výtahy.


Ve veřejné části se nachází spousta restaurací, avšak cenově jsou prostě výš položené. Doporučuji najíst se doma nebo si na Zličíně koupit Gnocci a sníst si je někde na letišti.. V hale se také nachází různé zajímavosti, ať už jde o galerii fotek umístěných po letišti a různé aktuální činnosti.



 Po celé hale se bez problému připojíte k wifi zdarma na neomezenou dobu, pokud se vám vybije telefon či  budete potřebovat zásuvku s elektrikou, na sloupech ve spodní části se nachází vždy zásuvka, bohužel ne uplně všechny fungují, musíte hledat.. 
Po hale jsou rozmístěny dvoje toalety, celkem slušně uklizené. Dále zde naleznete lékárnu, restaurace, hračkárnu a dva stánky s novinami a upomínkovými předměty. Před odletem si zde vždy koupím časopis abych se v letadle nenudila.



Další tip kam se vždy vydávám já je vyhlídková terasa. Na celém letišti se nachází terasy dvě ze které můžete sledovat jak letadla vzlétají a přistávají a zkrátit si dobu čekání. Jedna v 1. patře term. 2 a druhá ve spojovací chodbě do term. 1, 1. patro, vchází se z Restaurace Praha, dost těžko se tato druhá hledá.
V té druhé jsem ještě nebyla ale chtěla bych se tam určitě podívat..


Naše pražské letiště je velmi dobře značené a přehledné, Nemáte téměř žádnou šanci se ztratit.


Zbývají 2 hodiny do odletu, čas dojít se odbavit k přepážce. Existují dva možné způsoby odbavení. 



1. Klasicky na přepážce - vystojíte si dlouhou frontu než se dostanete k přepážce
2. Self Check in - kiosky nacházející se v hale, kde se odbavíte sám a rychle ale vyžadována samostatnosti, nebo poprosíte obsluhy na letišti která vám pomůže..

Tato druhá metoda se využívá čím dál častěji a na letišti v Madridu i tady v ČR se mi už dvakrát stalo že se všichni cestující museli odbavit na tomto přístroji..
Rozhodně je to dobrá věc se to naučit, v některých případech to dost urychlí odbavení..

A proto že se tato metoda využívá častěji, chci vás s ní více seznámit..

Ne u všech dopravců se lze takto odbavit, je dobré si to zjistit na internetu předem.

Self Check in..





Jako první zvolte na obrazovce vaši leteckou společnost např. Czech Airlines.
Jako druhý krok je zapotřebí zadat rezervační kód vaší rezervace nebo číslo letenky.



 Dále přiložíte váš cestovní doklad ( pas/občanka ). např v Madridu jsem tento krok vůbec neprováděla.
Vyberte si sedadlo podle vaší volby, které je volné.
Musíte se proklikat potvrzením že nevezete nebezpečné předměty.
Až se dostanete na konec, vše potvrdíte a ve spodku kiosku vyleze vaše palubní vstupenka..



Vaše velké zavazadlo donesete na běžnou přepážku check in pod vaším číslem, s názvem "drop of".
tam jej nechte a už se o něj nemusíte zajímat..



Zpravidla u vaší check in přepážky bude stát člověk který vám řekne kam jít.

Jen mě mrzí že tento proces nemám vyfocený. V tu chvíli mě to nenapadlo, protože poprvé jsem z této věci byla vyjevená.. Ale teď jsem ráda že jsem se ji naučila, určitě tento způsob opět využiji..

Máte vše hotovo, vydejte se směr k bezpečnostní kontrole. Ujistěte se o vašich tekutinách, dejte je do sáčku. Sáčky často naleznete na stolech před kontolou,( jsou zdarma ).



Před vstupem vám zkontrolují doklady a vaší palubní vstupenku.

Sundejte ze sebe všechny šperky, pásky, peněženku, mobil a dejte je do plastové nádoby před pásem kontroly. Dejte tam zároveň i své příruční zavazadlo.
 Bezpečnostní kontroly se ne třeba bát. Pokud víte že nic zakázaného nevezete, buďte v klídku..

Až vás zkontrolují a propustí, vezměte si všechny své věci a někde stranou si šperky a ostatní věci nasaďte opět na sebe a narovnejte do příručáku..

V tuhle chvíli se už nacházíte v prostoru kam můžou pouze cestující, zpět už se vrátit nemůžete.
Sledujte hodinky, zjistěte si místo vašeho Gatu ( vstup do letadla ) a pokud máte čas, vydejte se prozkoumávat nejrůznější obchůdky.
Ceny jsou zde přemrštěné, o tom nelze diskutovat. např. obyčejná voda Bonaqua 0,5 l stojí kolem 50 Kč.. takže si rozmyslete zda nakupovat ve velkém..




Ve správný čas se dostavte k vašemu Gatu, jeho číslo zjistíte na vaší palubní vstupence nebo na menších digitálních obrazovkách u stropu.



Vstup do letadla otevírají tak 30 minut před odletem. Před vstupem vám zkontrolují ještě doklady a palubní vstupenku.
Nemůže se nikdy stát že by jste nasedli do špatného letadla..
Na pražském letišti spíše vstupujete do letadla přímo z haly, nikoli z venku po schodech.



Vstoupíte li do letadla, objevíte se na celkem klaustrofobním místě..
Se vstupem do letadla se koukněte na palubní vstupenku kde máte číslo sedadla.. Pohodlně se usaďte a čekejte.
Příručák si dávám pod sedadlo přede mnou , během letu když něco potřebuji, nemusím otravovat lidi aby mi uhnuli a já se dostala do prostoru nad hlavou..



Poslechněte si bezpečnostní opatření, při vzletu vypněte elektroniku. pokud zapomenete vypnout mobil a zavazadlo máte v prostoru nad hlavou, nic nenaděláte, nebojte, nic se nestane..
Vzletu se nebojte, zřejmě budete mít akorát nepříjemný pocit v uších a hlavě, špatně bývá málo komu. V klidu seďte a čekejte než vzlétnete do úplné výšky. 





U našich dopravců vám po vzlétnutí do 15 minut nabídnou i něco málo k snědku.. Můžete si dojít na záchod.



Klesání letadla se děje postupně a můžete ho zaznamenat tak 40 minut k cíli a těch 30-15 minut před, letadlo začne klesat výrazněji kdy musíte být připoután.

Po přistání ve vaší destinaci běžte spolu s lidmi k pásu kde se vydávají zavazadla. Máte li kufr viditelně označený nebo barevný, poznáte si ho už zdáli..



Potom se už můžete jít vydat vaše ubytování ale to už je na vás..
Ode mne je to vše, já vám mohu jen popřát, užijte si let, vaši dovolenou a hlavně se vraťte pořádku.










6 komentářů:

  1. Skvělý článek. Já kontroly na letišti nemám ráda. Jednou jsem pípala a musela jít s chlapem do takové kabinky a tam se mi pohrabal v batohu, kde stejně nic nenašel a potom jsem mohla zase jít. Jinak při létání mám nejradši start, jak letadlo nabírá rychlost a potom vzlétne. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Se mnou je to bída.. na to, že mám dost procestovanou Evropu, ještě nikdy jsem letadlem neletěla. A na to, že studuju cestovní ruch, je to teprve ostuda. Jenže, co se dá dělat. Naši zásadně necestují (byli jsme 2x v Chorvatsku a tím to haslo :D), takže když jsem někam jela, tak vždycky zatím autobusem. Uch! Ale příští rok už se prostě někam poletí. Letos ne, protože už máme s přítelem zaplacené Slovensko, kam pojedeme samozřejmě autem.

    Ketrin Fl ~ Call me Ketrin blog

    OdpovědětVymazat
  3. super článok, prvý let ma čaká v septembri tak som zvedavá :) ale idem so sesternicou, ktorá už letela, takže hádam bude všetko v poriadku :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  4. Super díky za článek já osobně někam létám často jak sama tak s přáteli ale jen tak po Evropě a vždy jen na pár dní. Nejsem z Prahy takže jezdím na letiště osobakem a auto nechávám tady na parkovišti a pak už je to kousek k terminálu. Každopádně super popsány odletovy proces, pro někoho kdo ještě neletěl tak to může být dost užitečné.

    OdpovědětVymazat