neděle 26. července 2015

Ochutnávka Ciderů

Vítejte u mého dalšího článku patřícího do sekce FOOD. Tyto články píši ráda a snažím se je přidávat častěji. jak už jsem kolikrát naznačovala, má brigáda je v menším supermarketu, takže jídlo je všude kolem mě. Tak se toho snažím využít..

Dnešní článek budu věnovat letnímu osvěžení.
Poslední dobou se tu v u nás v Česku začaly objevovat reklamy na nápoj zvaný Cider a ten bude dnes u mě pod lupou..

Co to je ten Cider? 


Minulý rok byly v kurzu ochucená piva tak letos něco jakoby ochucená vína. Zkrátka Cider je jablečný ( jablko je vždy základ ) zkvašený mošt. Vzniká fermentací jablečné šťávy v dubových sudech v určité teplotě. Následně se stáčí, čistí a ředí na požadované procento alkoholu.



Tento slavný nápoj má své kořeny ve Velké Británii a Francii.

Cidery koupené v běžné síti supermarketů jsou vyrobeny pouze z jablečných extraktů do kterého se pak mohou přidávat další chutě a vznikají tím např. třešňové, limetkové, hruškové atd..

Toť asi konec rozumných řečí vrhneme se na realitu u nás běžně sehnatelných Ciderů z obchodů.. vyzkoušela jsem jich celkem 10 

Co se týče těchto Ciderů, jsou to mnou řečeno nekvalitní průmyslově vyrobené nápoje tak aby výroba jela.. Tak to prostě je.

Pokud byste chtěli ochutnat pravý nefalšovaný cider zajeďte si do Anglie, navštívit nejlépe soukromou malou moštárnu kde vás ničím neošidí.. Kde všechno dělaji tak aby bylo kvalitně nikoli kvantivně vyráběno.



Kopparberg 

Jahoda - Limetka

První z mých ochutnávaných velmi příjemná chuť a za mě byl skoro nejlepší.. Tento by měl být vyráběn přímo ve Švédsku, také jeho cena se o toho trochu odráží. Lze ochutnat i dalších několik různých příchutí..
Obal má pěkně propracovaný plus hezky zvolená etiketa..
Výrobce : Švédsko
Dovozce: Plzeňský Prazdroj

Stojí kolem 36 Kč




Somersby ciders 

Apple
Blackberry

Tato dvojka je za mě nejlepší co jsem ochutnala. Chuťově velmi dobrý, přijde mi dobře vyvážený podíl cukru, tak že se nejeví příliš přeslazeně. Obsahuje bublinky.
 Co se obalu týče, za mě je to nejkrásnější obal vůbec.

Vyrábí ho v Dánsku
Dovozce Budějovický Budvar

Cena kolem 24 Kč/ks


Tak moc mi chutnal že jsem si ho musela dát znovu, tentokrát v lahvové verzi..




Sommersby Cider 

Hruška

Vyzkoušela jsem všechny druhy co jsou u nás na trhu od této značky. Nesměla jsem vynechat ani hruškovou příchuť..
Ajéé tady mé chuťové buňky šláply vedle. Jediný hruškový mi moc nejel, je v něm dosti cítit zápach toho kvašení, zkrátka z toho cítím kořalku. Dokonce mi přijde tak trochu suchý.

Cena lahvového 27 Kč



Carling Darlig?:-D


U tohoto cideru mám ochutnán pouze višńový, i tak mě velmi očarovala jeho chuť. Na jednu stranu mi přišel dosti přeslazený. Takže 1 bod dolu.  Množství bublinek není velké. Ale to aroma višní je velmi příjemná a za mě také povedený.

Avšak ten už nevyrábí žádná cizí firma ale je pouze převzatá receptura a nápoj jako takový se vyrábí u nás. Vyrábí ho konkrétně výrobce Staropramen s.r.o.

Cena se pohybuje kolem 30 Kč



Určitě vás tahle reklama mohla štvát na YouTube jako reklama před videem, nebo také v televizi..




StrongBow 

Bezový květ

Podle jejich stránek je to nejlépe hodnocený cider ve světě. No podle mě si moc nadsazují a dělají si velkou reklamu...
Chuťově neni špatný ale rozhodně bych ho neřadila k nejlepším. Např z tohoto jsem bez necítila absolutně vůbec. Ono, nebudem si lhát, protože ten bez to nevidělo ani z vlaku.
Jinak je bublinkový.
Nenaštve ani nenadchne..
Výrobce: etiketa udává zemi původu Slovensko ale vyprodukován byl nejspíš v Holandsku
Prodávající je Heineken ČR

Cena 32 Kč



StrongBow 

Gold Apple

O trochu výraznější chuť.





Kingswood

Apple Cider DRY

Náš český průmyslově vyráběný cider.
Tak tohle Česko teda zpackalo, nevím jak jiným ale mě teda vůbec nechutnal. Možná tím že je sušší ale celkově i dost kyselý.
Výrobce Česká Republika, Plzeňský prazdroj

Cena 24 kč


Kingswood

Apple cider original

O něco lepší ale též dost nakyslý. V porovnání s ostatními výše vyobrazenými je stejně nic moc..
Jemně perlivý



Vyhlášení nejlepšího cideru by se umístil nejlépe Somersby Apple and Blackberry. V porovnání chuti, ceny vzhledu mi nejlepší přijde právě Sommersby..
Dále Kopperberg a Carling bych dala hned na druhé místo za ně..

Kingswoodu bych se vyhla a raději bych zašla do nějaké moštárny u nás, kde vyrábí bezpochybně daleko kvalitnější a chutnější cider než je tento.
Např. Zelená Bohdaneč prodává velmi dobré kvalitní cidery i mošty

To je tedy ode mne vše a dejte mi vědět jestli jste už také ochutnali nějaký cider.





7 komentářů:

  1. hezký článek ;) a ten somersby hruškový jsem měla jedinný a musím říct, že mě také nechutná! ne, že bych ho nevypila, kdyby mi ho někdo dal, objednal či něco, ale sama si ho nekoupím, to fakt ne! :D.

    http://somethingbykatep.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám nejradši ty od Kingswood a ty Somersb, mňam, hned bych si nejradši nějaký dala ♥

    OdpovědětVymazat
  3. tak z týchto som vyskúšala Kingswood a Strongbow a chutili mi, ešte som skúšala aj iné značky no tie boli otrasné :D a popravde najviac mi chutia len tie čisto jablkové. Z týchto ma ešte celkom zaujal Somersby :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som zatiaľ vyskúšala iba ten StrongBow, ale ten Kopparberg, Jahoda - Limetka znie ako super príchuť, musím vyskúšať :3
    GlitterCircus

    OdpovědětVymazat
  5. Somersby je rozhodně nejepší, moc dobrý je ještě strongbow red berries v plechovce :D :))

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, hezké srovnání, jen škoda, že jste srovnávala jen průmyslové necidery, tedy cidery vyrobené z větší části z vody a cukru (v případě všech zde uvedených je poměr voda+glukózo-fruktózový sirup zhruba 75% nápoje). Příště zkuste nějaké opravdové cidery, jejichž složení je ze 100% jablečný mošt (poznáte je tak, že ve složení není uvedena voda ani glukózo-fruktózový sirup). Říká se jim opravdové cidery. Pro ty zahraničí doporučuji googlit "real cider", pro ty v Čechách dostupné doporučuji náš bar - http://incider.bar/cider/

    OdpovědětVymazat