sobota 26. listopadu 2016

Chutnalo & Nechutnalo

Pěkný večer přeji všem u blogu. Zítra nám začíná advent, což znamená že bychom měli v plné parádě připravovat na Vánoce.
Schválně, kdo už má pokoj/byt vyzdoben vánočními dekoracemi?
Na instagramu jsem zahlédla pár adventních věnců, a musím říct moc hezké inspirace.
Já výzdobu zatím nemám ale přemýšlím že zítra bych to mohla vytáhnout z krabic a trochu ten pokoj oživit.

Dnes se vrhám na článek o jídle, zejména potravinách, které mě něčím zaujali nebo naopak mě velmi zklamali.
Brigádně pracuji v jednom potravinovém řetězci a tak zkrátka co mě zaujme vyzkouším. Jsou věci, které si člověk nekoupí nebo si jich vůbec v regálech nevšimne.
Těmito články si můžete o mě udělat jak obrázek o mé stravě, tak i může někomu pomoci v hledání inspirací na potraviny, zároveň též varovat které věci stojí za prd.

Jako prví v pořadí dávám potraviny, které mi dovezla kamarádka Gabča z Itálie.


Tiramisu z Itálie
Bylo znát že je to typický marketový dezert, které koupíte v každém italském obchodě. S tiramisu z restaurace či cukrárny se srovnávat moc nedá ale jako levná varianta si myslím že byl dobrý.
Cítila jsem z něj hodně alkoholu, spoustu cukru ale zato méně kávy. Chutnal dobře a nebránila bych se ho znovu ochutnat. Nebyl mdlý a to je důležitý. Krásně vonělo.


Regia Penne mezzane:
Tyto těstoviny mě utvrdily v názoru jak se u nás šidí věci, jakožto v tom že západnější státy na svých lidech tolik nešetří jako u nás.
Už jenom chutí a strukturou těsta byli naprosto rozdílné a jsou vyrobeny z trochu jiného těsta než z jakého se vyrábí pro nás. Přitom u nás tahle značka také prodává.
Al dente se povedli za každou cenu, kdežto u těch našich al dente nikdy nedosáhnete. Proč? Protože jsou vyrobené z tvrdší kvalitnější pšenice (více lepku).


Italské tyčinky s příchutí parmazánu: 
Parmazán z nich cítit nebyl, byly celkově bez chuti, jen lehce přisolené.
Pro požírání u televize nic proti nim. Byli dobré. Tím jak z nich nebyl cítit ten chemicky vytvořený parmazán, si myslím že jsou trošku zdravější.

A teď se podíváme na ty naše potraviny.



Inka, kávovinová směs
Výrobce: Grana - Polsko (k nám se dováží)
Cena: 50 ,- (+/-)
Složení těchto produktů je většinou z obilovin (ječmen, čekanka, žito, cukrová řepa), nic pro bezlepkáče.
Dle mého tyto náhražky chuť kávy prostě nenahradí. Kdo bohužel nemůže kofein nebo se jen snaží kávu omezit, proč ne. Zároveň je fajn, že si Inku můžete dát klidně večer a v pohodě usnete.
Inka je dobrá, chutná mi více než Caro

Pickwick čaj, šípek
Výrobce: Není uveden, pouze spotřebitelský servis a země původu EU(široký pojem). Někde vyprodukovali, někde upravili a jinde zabalili (můj názor).
Cena: 35,-
Ve složení je uveden 100% šípek.
Nicméně čaj je chutný a řekla bych na každodenní pití v pohodě.
Sáček je papírový a uvnitř jsou vidět rozdrcené sušené šípky.

Emco Mysli na zdraví
Výrobce: Emco spol. - Česká Republika
Cena: 55,-
Nepečené, defakto v něm necítím příliš moc cukru ale spoustu semínek a pár ořechů.
Měla jsem i s konopným semínkem ale tohle mi chutná nejvíce.
Velmi povedené mysli, ovšem cena mimo akci je trošku vyšší.


Proteinové tyčinky, kolem nichž se děje takový humbuk

Corny Protein Caramel:
Výrobce: Hero
Cena: 25 ,-
Jediná proteinová tyčinka o které mohu říct, je dobrá. není to nic co bych si musela pravidelně kupovat ale mohu říct, není špatná. Na trhu máme tři verze příchutí.
Jestli mi dala více energie, to jsem nezaznamenala :-)

Bombus Raw Energy, kešu s kávou
Výrobce: Bombus - EN
Cena: 25,-
Velmi zajímavá relativně mladá značka u nás, která se velmi rozrůstá. Jejich vize a výroba produktů se mi moc líbí, což o to.
Jenom si nemohu pomoci, prostě jim nemohu přijít na chuť, ačkoliv jsem vyzkoušela spoustu příchutí, prostě ne! Hnus fialovej.

Nutrend DeLuxe, čokoládový sachr.
Výrobce: Nutrend
Cena: 40,-
Na značku Nutrend mám vlastní názor, trošku si hrají na něco extra, když nejsou.
Tyhle Raw tyčinky jsou v mnoho variantách příchuti. Ochutnala jsem brownies, cheesecake, sachr, Jediný sachr mi celkem chutnal ale jinak ty ostatní mi přijdou žádný zázrak, navíc obalené v čokoládě. Od takovéhle značky jak se prezentuje bych čekala větší zázraky.

* Zatím jsem nepochopila co je na těchto produktech tak skvělého.


Olma, Revital, sušená jablka a cereálie
Výrobce: Olma - ČR
Cena: do 10,-
Obyčejný býlí jogurt, kterému dodá chuť suché ve víčku. Dobrý, nenadchne ani nezklame. Obsahuje takové ty tyčinky od BonaVita(Dobrá vláknina) a kostičky suš.jablek.


Kunín, Mléčná rýže, jablko se skořicí
Výrobce: Mlékárna Kunín -ČR
Cena: 16,-
Dieta to rozhodně není, nicméně chuťovka ano. Kdo má rád mléčnou rýži, určitě ocení tuto novinku, velmi mě oslovila. Nemá chybu.


Meggle Cottage Cheese, bez laktózy
Výrobce: Meggle - obal jsem vyhodila a zemi si nepamatuji
Cena: 28,-
Obrovské zklamání.
Moje vize byla taková že jsem čekala zdravou variantu která bude chuťově stejná jako obyčejné laktózové cottage. Velký omyl. Hrudky nebyli moc znatelné, spíš hodně rozdrcené a celková chuť mi přišla dost nakyslá, něco tomu chybělo.
Podle mě mléko bez laktózy není mléko ale mlékárenský výrobek.


Morning crunchy, malina
Výrobce: Neuveden, dle mě je to Polsko nebo Maďarsko
Cena: 25,-
Vyzkoušela jsem už snad všechny verze tohoto zapékaného mysli z Lidlu ale tohle malinové mi teda nechutnalo a bylo přehnaně přeslazené, což se dá čekat u takového výrobku. Nejlepší je dle mého to s ořechy.
Znovu už ne.

Alpengut, čokoláda
Cena: 25,-
Byla vyrobena z levnějších ingrediencí a k dobré čokoládě měla daleko. Rozhodně to nebyla taková ta hodně nekvalitní která nemá chuť. Tady to nastavily alespoň spoustou cukru a chem.aroma.
Znovu bych ji nekoupila.

Hovězí bujon, Mikado
Cena: do 20 ,-
Moc přesolené, hodně glutamátu a sóji.
Nikdy více. Já mám nejraději od Knorru nebo Vitany.

Zelenina s bylinkovým máslem
Cena: 22,-
Nebudu zjišťovat kolik do toho másla nacpali svinstva a zeleninu čím ošetřovali. Jenomže to bychom nesměli jíst v dnešní době nic. Musím zdůraznit alespoň pěknou iniciativu proto aby lidé jedli více zeleniny, tím že zeleninu zabalí do lákavé krabičky a ochutily tak aby chutnala i dětem.
Směs je chuťově skvělá a znovu si ji určitě koupím.

Hovězí mleté maso
Cena: 70,- (+/-)
Čistě hovězí maso v obchodech se hůře shání. Téměř vždy vidím pouze vepřové nebo hovězí napůl s vepřovým ale to já nechci.
Musím vyzdvihnout tohle maso protože bylo výborné. Nebylo cítit, nenašla jsem v něm znak že by do toho drtily i šlachy, chrupavky apod., parádně se zpracovávalo a chutnalo.
Pokud hledáte čistě mleté hovězí, doporučuji tohle z Lidlu.



Rej, musli, oříškové
Výrobce: Rej -ČR
Cena: 40,-
Skvělé musli, které si znovu velmi ráda koupím. Obsahuje cukr ale ne v tak hrozném množství jako jiné, ořechů obsahuje více než Emco. Chuťově velmi dobré a řadím je mezi jedny z nejlepších mysli dostupných v obchodech.


Rio Mare Insalatissime Cous Cous e Tonno
Cena: 60,-
Nic lepšího jsem ještě neměla. Naprosto skvělá kombinace chutí s chutným tuňákem a cizrnou. Tento pokrm si v klidu můžete uvařit doma a vyjde vás na méně peněz. Chystám se na to, je to jen pár ingrediencí a jednoduché na uvaření.

***
Ještě bych vám chtěla říct co se mi dnes ráno stalo, tomu byste neuvěřily.
Jako každý den si po ránu dávám kávu nebo čaj. Dnes jsem si dala čaj a když máme zimní měsíce dávám si do něj vždy štamprle rumu. Proti nemocím nejlepší prevence. Po dobré snídaní a dobrém čaji se vydávám autem směr Jihlava i s rumem v sobě.
Nejhorší na tom celém je, že jsem si to uvědomila až v práci :-)
Alespoň poučení pro příště.

4 komentáře:

  1. Super článek, Terko! Jídlo zbožňuju a tuňák s kuskusem musel být opravdu fajn! Já ty raw tyčinky můžu, ale jen některé. Je pravda, že většina chutná hrozně, ale já si je dělám i sama doma přesně z těch ořechů, datlí a přidám si tam příchuť a je to výborný! Jinak ta Corny mi chutná s burákovým máslem, je fakt boží! BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  2. ten kuskus šalát je najlepší ! :) ja som si ho kupovala kedysi často, a potom presne ako hovoríš, som si ho robila sama doma, pretože je to rýchle a lacnejšie ako tento Rio Mare :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, fakt dobrý nápad!! Rio Mare Top!

    OdpovědětVymazat
  4. Teri, když jsem probírala jídlo s výživovým poradcem, tak mi Kuba říkal, že je dobrý jíst mraženou zeleninu, že nám spíš dá víc než ta běžně kupovaná, protože tu co máme v supermarketech, tak ta dozrává někde po cestě nebo ještě v těch skladech, ale tu kterou balí už přímo do balení, tak ta už musí být uzrátá. Zelenina z Lidlu mi chutná moc, výborná. A jinak ostatní potraviny jsem neochutnala.

    OdpovědětVymazat