úterý 3. ledna 2017

Vánoční dobrodružství ve Španělsku - cesta

Pěkně vás vítám u prvního článku v roce 2017.

Jak možná někteří víte, trávila jsem 14 dní ve Španělsku, včetně vánočních svátků.

Každá cesta do Španělska je skvělá ale tahle, opravdu stála za to, bylo to dobrodružství, jako nikdy předtím.
Dneska vám povyprávím jaká byla cesta a nástrahy, které mě potkaly.

Létám sem často, opravdu velmi často a tentokrát jako poprvé jsem se rozhodla letět z letiště v Bratislavě. Dalo by se říci že mě na levné lety s Ryanairem navnadila holčina z blogu beautypusinka.blogspot.cz 
No, neváhala jsem a levné letenky využila.

Bratislavské letiště je malinké, služby na letišti odpovídající, jenom ten personál by mohl být vstřícnější a ne tolik arogantní. Jinak letiště bylo čisté, nové a hlavně opravdu málo vytížené.




Kdo bydlí někde v okolí Moravy nebo Vysočiny, dá se do Bratislavy krásně dostat autobusem i vlakem. Já si vybrala autobus, je to pro mě pohodlnější.
Zvolila jsem trasu Jihlava - Brno- Bratislava, kde autobusy jezdí skoro každou hodinu i dříve.
V Bratislavě jsem byla pouze jednou v životě a v podstatě jsem to zde neznala ale vše zvládla.

***Při výběru autobusu z Brna do Bratislavy si dejte pozor čím chcete jet. Doporučuji se vyhnout bulharskému autobusu Group Company, který byl v mém plánu. Jenomže, když jsem uviděla co tím cestuje za lidi, samí černočerní bulhaři s jutovýma taškama, koukající nevěřícně po vás a vy po nich. Hned mi bylo jasný že bych v tom autobuse seděla jediná češka a ještě k tomu světlovlasá a bílá jak zář. Takže jsem to vzdala a jela se Student Agency, je to jistota.***



V Bratislavě jsem se potom na letiště dostala pomocí městské dopravy, která je o něco komplikovanější než v Praze ale když si necháte časovou rezervu, zvládne to každý. Na letiště se pohodlně dostanete jak v noci, tak ve dne, to je velké plus.

Ve 20:30 jsem vzlétla do oblak, poprvé se společností Ryanair směr Madrid, kde letadlo přistálo něco málo po půlnoci.


Letadlo přistálo na starém terminále 1 a nikdy jsem zde nebyla a ještě k tomu nastali komplikace s výdejem zavazadel. Je část 1 a část 2, samozřejmě že většina se vydala do té špatné části a zavazadlo nenašla včetně mě. Někteří marně čekali ve špatné části a já se skupinkou holek se vydaly přes veřejnou zónu zpět do té druhé odletové části do prostoru pro cestující. Po hodině se mě a mé skupince Španělek podařilo své zavazadlo najít a že to byly nervy. 

Terminály v Madridu jsou velké a z jedné části do druhé to někdy trvá i pár desítek minut.
 Jelikož hodiny ukazovaly něco málo po jedné hodině, věděla jsem že metrem se do cíle nedostanu, neboť se kolem druhé zavírá.
Nezbylo mi nic jiného než se vydat hledat vhodný městský autobus. kterým jsem také doposud nikdy nejela. 



Moje orientační smysly v tu chvíli byli na místě. Vždycky si říkám že mám hubu a při nejhorším se zeptám a Madrid město celkem dobře znám, takže jsem věděla kam asi se chci dostat.
Měla jsem namířeno do čtvrti Lavapiés ale stačilo mi se dostat na nádraží Atocha, kde už ten kousek dojdu pěšky.
Chytila jsem autobus, který bohužel zastavil blízko ale trochu jinde než jsem chtěla a tak mě čekalo hledání dalšího autobusu.
Ve dvě ráno je to celkem zábava hledat z fleku z hlavy spoje kterými se chce člověk dostat a nikdy předtím s nimi nejela.
Naštěstí v Madridu je vcelku jedno kolik hodin je, protože i ve tři ráno je na ulicích v centru rušno, hlavně o víkendu, tudíž není se čeho bát že by mě někdo v tuhle hodinu přepadl nebo že bych někde zůstala viset.

I když jsem takovouhle cestu nikdy neabsolvovala, zvládla jsem vše perfektně, nikde se neztratila a celkem se mi to i líbilo protože se něco zajímavého dělo.

Zklamání???

Jestli by vás zajímalo zda mě na celé té cestě něco zklamalo, tak ano.
Zklamala mě autobusová nádraží jak v Brně, tak i v Bratislavě. Myslím si že to v jakém stavu tato nádraží jsou musí být pro turisty z vyspělých západních zemí velký šok. Větší hnus jako nádraží Mlýnské nivy a Zvonařka snad nejsou. Špína, smrad, bezďáci, oprýskané zdi, nefungující eskalátory, staré nápisy a celkově na těch nádražích je znát že od doby kdy se za komunistů postavili na ně nikdo nesáhl. Navíc na mlýnských nivách neexistuje ani digitální tabule s odjezdy, musíte hledat a doufat.
 Přijde mi to jako ostuda a nechápu proč místo stavění nepotřebných budov a silnic neopraví raději tato místa. Ať mi nikdo neříká že na to nejsou peníze.
Schválně, co si o tom myslíte vy, kdo zde byl?
                       
                                                              Zvonařka/Brno/
Mlýnské nivy



Návrat z Madridu zpět domů byl 30.prosince ve večerních hodinách a tak jsem využila stránek www.booking.com kde si zarezervovala hotel na jedno přespání, nedokážu si totiž představit že bych tady někde v noci čekala.
Hotel byl fajn, poblíž centra Bratislavy. Luxusní nebyl ale byl čistý, slušný personál a na jedno přespání ideální. Mohu doporučit. 


No a ráno se vydala zpět do Jihlavy a domů...

Příště se budu věnovat především Španělsku.
Mějte se krásně a dejte mi vědět co si o tom myslíte?

8 komentářů:

  1. Tak jak jsi to Terezko popisovala, tak mi to přišlo srandovní Ti černočerní a ty bílá zář :D. No jinak v Brně na nádražích je to hnus, to máš pravdu. Ale když jsem tam měla předminulé léto brigádu a v centru jsem nebydlela, tak tam bylo hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brno je pěkné město ale to nádraží je v hrozném stavu, však Jihlava taky není žádný zázrak ale alespoň máme halu kde je občerstvení a chvíli se tam dá vydržet. Cesta bylo jedno velké dobrodružství.

      Vymazat
  2. Wow, tak to si to zvládla celkem dobře! Já jsem si posledně musela vzít taxi, abych se stihla dostat na Atochu. Doufám, že tě Bratislava neodradila. Já teď letím z Prahy, ale do Paříže a pak teprve do Madridu, takže je to opruz a navíc pozor, v Praze je autobus na letiště jenom na prvním terminálu. Kvůli tomu jsem nestihla vlak domů, protože jsem to nevěděla. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem nechvátala, takže mi bylo jedno v kolik dorazím. Bratislava je pěkné město i letiště je v pohodě, jenom ta nádraží na mě neudělali dobrý dojem. Jenom na první terminál, tak to musí být kvůli něčemu jinak autobus zastavuje na obou terminálech. Já když hledám letenky tak to zkouším také všemi možnými způsoby jak se dostat nejlevněji :-) přes Brusel se dá dostat rychle a levně.

      Vymazat
  3. Já nejsem velká fanynka vlaků a autobusů takže obecně nesnáším nádraží :D Docela se mi líbí v Praze Florenc, jinak mě to všude docela děsí :D Ale obdivuji tě, jak jsi to sama hezky zvládla, já bych se asi ztratila už na pražském letišti a to je ještě místo, kde jsem několikrát byla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale určitě by jsi se neztratila. Já mám raději autobusy než vlaky, zřejmě asi proto že autobus se mi zdá lépe přístupnější v mém městě.

      Vymazat
  4. Já ti nevím, ale pořád mi přijde v Brně lepší nádraží než v Jihlavě, ale to spíš tím, že tam nefouká a je kryté, v Jihlavě by jeden umrzl. Jinak ty bezďáci a tak to máš pravdu.:)
    Já osobně bych se bála z Bratislavi, protože to tam neznám:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Jihlava to taky není žádný zázrak, alespoň ta hala mi přijde trochu lepší. Spíš to porovnávám že na tak velké město jaké je Brno by nádraží mohlo být lepší. Já jsem to v Bratislavě také neznala ale dopadlo to všechno dobře :-)

      Vymazat