sobota 20. května 2017

Maturita - pocity, můj názor


Tak, včera mi skončila další etapa mého života a posunula se zase o kousek dopředu. Včera jsem oficiálně složila maturitu.

Mé pocity?
Úplně tak těžké to nebylo. Sice asi nebudu mít samé jedničky, o což mi vlastně vůbec nešlo, pouze a jen o to abych uspěla. O týdnu volna místo učení jsem radši sledovala YouTube videa a všehovšudy si vypracovala pouze obsahy děl z vybraných knih, kterou jsem ani jednu nepřečetla a o to mám z té maturity větší radost.
Z češtiny jsem si vytáhla celkem jednoduché dílo na rozbor a to William Shakespeare - Romeo a Julie.
O angličtině jsem si vytáhla z témat zdraví životní styl a tady jsem sama sebe překvapila že jsem toho ze sebe tolik vysypala. Tohle téma se mi moc líbilo, strava mě zajímá v běžném životě a tak bylo pro mě snadné něco povídat. Tím jsem nasbírala všechny body :-) Mimo téma tam byli jednoduchosti jako popis zadaných obrázků a další jiné věci.
Z ekonomiky jsem si vytáhla majetek podniku, což jsem doufala že si tohle nevytáhnu protože ekonomika je pro mě velká neznámá. No, hlavně že to dopadlo dobře..
Z odborných si vytáhla chov masného skotu, zpeněžování masa apod. a jsem ráda, protože kdybych si vytáhla chov mléčného, který je daleko obsáhlejší, moc bych toho neřekla.
Z koňských předmětů jsem měla, Kůň jako hospodářské zvíře, právní náležitosti, vývoj koní v historii po současnost, takže celkem dobrý.

Co si myslím o státní části maturity?
Jelikož neustále čtu na internetu a vidím v televizi nekonečné stížnosti ohledně státní maturity, především z češtiny, nedá mi to abych se k tomu též nevyjádřila.
U angličtiny bych řekla, že není o čem jednat. Angličtina byla jednoduchá až bych řekla na dnešní poměry kdy máme angličtinu všude kolem sebe dost primitivní.
Jiný názor však mám na češtinu...

Písemné práce(sloh) z Čj?
Za sebe mohu říct, že mi letošní témata seděli daleko více než z minulého roku. Když jsme si nanečisto zkoušeli sloh z roku 2016, pomalu jsem si nemohla z ničeho vybrat ale letos bych si v klidu vybrala tak 3 témata, která by mi seděla.
Ovšem některá témata, jako například, referát České národní obrození, mi přijde fakt největší blbost. Bez odborné literatury tohle pomalu nikdo nenapíše, možná tak student z gymplu.

Didakťák z Čj?
Líbilo se mi, že zde nebyly moc úkoly na větné stavby apod. a té literatury tu také moc nebylo. Zato by se hodilo více času. Kdybych poslední sloupec neobšlehla 😊 od spolužačky za mnou, didakťák bych vůbec nestihla. Je to tím, že zde bylo poměrně dost výchozích textů ze kterých pak člověk plní úkoly a ono celkem zabere čas když si ten výchozí text potřebujete přečíst třeba třikrát abyste v tom našli to co máte. Vzkázala bych Cermatu aby dali méně výchozích textů nebo delší čas, alespoň 10 minut.

Musím ale říct to, že pokud se někdo pravidelně učí, což bych řekla jen málokterý student, dá se to všechno zvládnout velmi v pohodě.

Ale s těmi tématy je to složité, neboť nikdy se nezavděčí všem, vždycky bude někdo komu ta témata sedět nebudou.

Co bych spíše zkritizovala je bordel, který v tom soudruzi z Cermatu mají. Měli by dát jasně vědět kdy ty věci budou opravené a ani jsem se nikde nedočetla přesné hodnocení, jak se co hodnotí.

Co se týká obsahu co by měl student umět, tak by mě velmi zajímalo co z těch věcí použiji v běžném životě. Velmi pochybuji, že takové tropy a figury, které jsou celkem stěžejní aby člověk alespoň některé uměl, bude v životě potřebovat. Zato věcí z historického hlediska tu moc není. Potom se není čemu divit když kdekdo na ulici pomalu neví kdy začala a skončila první světová válka a neví absolutně nic o českých autorech.


Každopádně už mám po všem a teď mě čeká další etapa mého života. A teď už mohu konečně všechny ty kraviny ze školy hodit do kamen 😈😀

11 komentářů:

  1. Gratuluji. Je to skvělý pocit, viď? :-) I já si tímto prošla a ten pocit po zvládnutí maturity byl nepopsatelný. Všechno jsem vyhodila nebo dala mladším žákům, kteří to ještě využijí. Na témata jsem se akorát včera dívala a tak o dvou bych taky dokázala něco napsat. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to kráásný pocit. Přesně, témata mi nepřišla tak hrozná.

      Vymazat
  2. Já maturovala minulý rok a maturita celkově není těžká, když se na to člověk aspoň trochu připravuje a naučí se. Ale jak koukám, tak ten didakťák byl trochu horší než jsme měli my. Jinak s angličtinou souhlasím, tam byl test jednoduchý a každý rok ho dělají podobný a není na něm co zkazit si myslím.(moje kamarádka ho třeba nedala ani napotřetí.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já jsem celé roky měla z češtiny z písemek samé 4, 5 a dala jsem to. Maturita není těžká a o ajině ne třeba rozvádět debaty, byla jednoduchá.

      Vymazat
  3. Taky jsem letos maturovala a jak říkáš nebylo to tak těžké :) co se týče toho didakťáku z češtiny, tak mohlo být víc času, ale dalo se to zvládnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží jak moc dobře je na tom člověk z češtiny ale s tím časem mělo problém vícero lidí.

      Vymazat
  4. Víš na co se těším, až hodím do kamen svoje podklady z VŠ :D. Terezko gratuluju !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D tak to doufám že brzo. Do kamen to učení asi nehodím ale vložila do krabic a odnesla na půdu do věčných lovišť. Možná angličtinu si nechám někde poblíž kdybych se chtěla zdokonalovat :-)

      Vymazat
  5. Gratuluji k maturitě! :) to je super! Jo a Romču a Jůlču jsem si taky vybrala, když jsem maturovala :-D dokonce jsem prý překvapila, že jsem o tom díle věděla tolik.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romík s Julčou byli lehcí na rozbor, taky jsem sama sebe překvapila.

      Vymazat
  6. Terezko, obrovská gratulace! :) Vítám tě "mezi dospělými" :) Teď je čas začít tu novou etapu. A já ti přeju, aby byla skvělá :)

    OdpovědětVymazat