čtvrtek 5. října 2017

Dýňový svět a kozí farma

Říjen tedy začal ne moc zvesela.

Ani nechtějte vědět co se mi stalo 1.října. Při cestě do práce mě do škarpy smetlo auto v docela dost velké rychlosti, ani se mi nechce věřit že jsem na živu. Moc si toho nepamatuji, pouze jak ležím v trávě a nade mnou klečí nějací mladí kluci. Ano, auto řídili kluci co nedávno dostali řidičák přičemž protijedoucí řidič je i mě oslnil dálkovými světly a ti mě přehlídli, ač jsem byla osvětlená ze všech stran. Chtěla jsem vstávat ale nešlo to.. Za moment přijela sanitka aby mě naložili a odvezli do nemocnice. Bolest jsem vůbec necítila a jediné co mi běželo hlavou bylo, že přijdu pozdě do práce. Otřes mozku, menší tržná rána a sedřená záda, takto nevesele u mě započal měsíc říjen.

Dneska už ležím konečně ve své posteli doma ale ještě nějaký týden budu. Celkově si po té bouračce přijdu tak oblbnutá a kdybych v textu psala nesmysly či zkomoleniny, předem se omlouvám.

Teď trochu zvesela k novému článku....

Dnešní článek bude takový menší tip na výlet, kam se vydat o hezkém podzimním víkendu. V sobotu jsme se s rodiči rozhodly vyrazit někam na výlet a napadl nás Dýňový svět u Golčova Jeníkova.



Pokud bydlíte na Vysočině či v okolí Kolína až Pardubic, doporučuji toto místo navštívit. 
Dýňový svět se nachází v obci Nová Ves u Leštiny, tj. asi 10 km od Golčova Jeníkova a GPS to najde velmi snadno.
Dýňový svět se nachází v areálu Statek u Pipků a otevřeno mají každý den do 18 hodin. Nejlepší čas je v ranních hodinách kdy zde není ještě tolik návštěvníků. Vstupné za dospělého 60 korun a za dítě 30 korun. 



Koho už nudí výlety do velkoměst a chcete jet někam na venkov od nákupních center daleko, tady je to pravé místo kam zajet.


Ve stodole se nachází prodejna dýní, kde jich je opravdu požehnáno. Všech barev i velikostí a docela mě překvapilo že jsou všechny jedlé.


I tyto zdánlivě okrasné dýně se dají normálně sníst...




Mají zde dýně všech velikostí, druhů barev, které si můžete i zakoupit. Dýňový svět doporučuji především pro maminky s dětmi ve věku od 4 do 12 let. Pro děti je připraveno mnoho aktivit a tvořivých koutků, prolézaček, bludiště a vše v tématice dýní. 



V zahradě statku je postaveno několik dýňových pyramid, bludiště, jsou zde i kamerunské kozičky a plno dalších zvířátek. 







Pro doplnění energie je zde připraveno občerstvení a dobroty z místního pekařství a pro masožrouty kančí klobásky.




Já abych nebyla pozadu, dala jsem si tenhle výborný koblížek, vypadá jako z pohádky... 


Na statku se mimo dýní nachází i zvířátka jako kozy, slípky či kočky a krom dýní si zde můžete koupit i třeba takový med. Nejlepší med je přírodní od včelaře, ze supermarketu bych si ho nikdy nekoupila.


Fotek mám opravdu mraky a všechny se sem rozhodně nevejdou. Po dýňovém světě jsme se dále vydali na jednu farmu poblíž. Kdo navštíví dýňový svět doporučuji se kousek odsud zastavit na zámku Žleby, je to jen malý kousek. Navíc se zde nachází i spousty obor s lesní zvěří.


Cestou na druhou farmu jsme se zastavili u vodní nádrže Seč, která byla zase letní vzpomínkovou destinací mé mamky. Za komunistů se tomu říkalo prý české moře.




Nakonec jsme dorazili na farmu v Licibořicích Babičin dvoreček a obora. To už byla poslední zastávka a místo typického venkova které obývá mnoho zvířátek. Statek je rozdělen na dvě usedlosti, Babiččin dvoreček a Dědečkova obora


U vchodu vás přivítají oslíci, holandské kozičky a zajímavé ovce plemene racka. Ne že bych tato zvířata neznala ale už od mala jsem milovala výlety do zoo či na různé farmy se zvířátky všeho druhu. 

 
Přestože už jsem dospělý člověk, stále ve mě to dítě dřímá a zájem o zvířata a celkově chovatelství ve mě stále je a bude. Prostě mě to baví a ráda bych se něčemu takovému věnovala i v budoucí práci.



Typická venkovská zvířata, která ještě nedávno obývala české dvory...


Kozenky...


Králíčci


V druhé usedlosti s názvem Dědečkova obora, byla více lesní zvířátka a volně přístupní koně, kde nebyl žádný člověk, který by to tu hlídal.


Bohužel daňci byli hodně daleko a muflonů bylo v ohradě málo. 



Hříbátka byla naprosto nádherná...


Na farmě prodávali vlastní výrobky a já takovéto aktivity milé ráda podpořím. Miluji kozí sýry, takže bylo jasno...Mimo jiné jsme si domu dovezli i několik různobarevných dýní.

 
No a já už tady asi končím, už mě bolí hlava, tak zase někdy už ve zdraví příště.

9 komentářů:

  1. Přeji brzké zahojení všech ran. Udělali jste si krásný výlet. Zakoupené výrobky se mi líbí, asi bych taky neodolala. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Jej to je uplne super, velmi rada by som isla na nejake take miesto, len tu poblizku velmi nic nie je
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  3. Wau to jsou super tipy. Dýně doma milujeme na všechny způsoby a o kozích sýrech ani nemluvě. Všem většinou smrdí, ale my si na nich i tak rádi pochutnáme :-) i ty jogurty se dají. Jen je pravda, že co jsem zkoušela, byly hodně tekuté a byly spíš na pití než na lžičku. U nás máme také kousek kozí farmu a občas zajedeme pro nějaké dobroty :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  4. Tolik dýni pohromadě jsem snad ještě nikdy neviděla! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. tak toto vyzerá ako parádny výletík. Moja mamina robí džuš z dyne, a je vždy úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  6. No páni, tak hlavně, že jsi v pořádku.:)
    Já dýně miluji, už mám jednu doma a chystám se na nějákou dobrůtku z ní, jen co vyřeším bakalářku.
    Mě by se takový výlet líbil, jen na naše je to moc daleko a přítel by zrovna tam nechtěl. :-)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi je naprosto jasný, tohle pro chlapy moc není :-) Hodně štěstí při psaní.

      Vymazat
  7. Moc zajímavý článek a super tipy na výlet!

    OdpovědětVymazat
  8. Tolik dýní pohromadě, to je pecka.. :) taková místa se mi horzně líbí a když k tomu ještě vyjde fajn počasí, miluju takové dny...

    OdpovědětVymazat