neděle 1. října 2017

Na skok v Miláně

Nápad navštívit Miláno vznikl už při koupi letenky. Při letu na Ibizu jsou nejlepší místa na přestup Brussel, Londýn, Dussledorf ale nejlepší je jednoznačně Miláno a letenky s přestupem v Miláně jsou dle mého nejlepší způsob pokud stihnete nízké ceny. Ty já tentokrát neprošvihla a vyšel mi přes Miláno zpáteční let.
Milano, takové známé a velice navštěvované módní město, to by nebylo abych se do jeho centra na nejznámější místa nepodívala.
Zvolila jsem proto let s dlouhým přestupem abych měla čas a nemusela nikam chvátat.

V Miláně jsem nikdy nebyla ani si o něm nic extra nezjišťovala. Stačila jsem si pouze s offline mapou v telefonu abych zhruba věděla strukturu města.
Zpět z Ibizy jsem letěla společností EasyJet a byla jsem spokojena, prostě nízkonákladovka, nesmíte chtít moc.

Letiště Malpensa, Terminál 2 je docela starý terminál a celkově mě na něm nic nezaujalo a to já na letišti ráda trávím čas a objevuji služby co letiště nabízejí. Malpensa nenabízí nic.
Ceny na letišti jsou zde na Malpense dost nízké. Cappuccino mě vyšlo na 1,30 € což je méně než v leckteré jiné restauraci.




Letiště Malpensa je od Milána vzdálené 46 km a na letišti si koupíte lístek v prodejně hned u příletů nebo přímo u řidiče autobusu. Přehlednost na letišti je dobrá a nástupní terminály jsou hned před halou s tím že na každém autobuse je napsáno kam jede.

Autobus mě odvezl na hlavní nádraží v Miláně, kde jsou jak autobusy, tak i vlaky a nádraží je opravdu velké a už z něho dýchá Itálie.


Příchod na nádraží...


Hlavně si dávat pozor na lidi a nenechat se...

Hned jak jsem vystoupila z autobusu se mi pouliční prodejci snažili vnucovat své věci. Upřímně mi nevadí tenhle styl prodávání, pořád lepší než když někdo na ulicích žebrá po lidech nebo nedejbože cíleně krade. Nikdo mě vyloženě neobtěžoval a když jo, tak jasně pochopil slovo NE. Hlavně se na ně neusmívat a udělat klidně otrávený ksicht.

Jen pár metrů od nádraží se na mě nalepil zezadu nějaký chlápek a už se mi přibližoval rukou k batohu. Já mám lidi vytipovaný a vím že si člověk ve velkých městech musí dávat bacha na své věci. Tak či tak by si stejně nepomohl protože v batohu jsem táhla pouze špinavé oblečení.

Miláno jako město mě nijak neuchvátilo a řekla bych spíš, že se mi moc nelíbilo. Co se mi jednoznačně líbí je zdejší architektura, památky ale to je vše. Průmysl se na městě docela podepsal a na domech, ulicích i atmosféře obyčejných lidí je to znát.



Centrum Milána se mi líbilo ale...

V centru Milána na vás dýchne zdejší atmosféra módních ikon a na lidech je znát že tím opravdu žijí. 
Lidé na ulicích jsou jinak oblečeni, celkově je vidět že si módu a nákupy užívají. Vedle nich si člověk připadá jako největší socan. Každá ulice je zasvěcena módními návrháři, sem tam na vás vykoukne kavárna či restaurace a můžete zde navštívit nespočet galerií a muzeí.


Ten malý polštářek s pírkem stál něco málo přes 500 €


Všude kam se podíváte je jméno nějakého návrháře ať už těch nejznámějších tak i těch méně známých. Jako třeba známá galerie Viktora Emanuela, která je vyhlášená jak krásnou architekturou, tak spíš pro obchody nejznámějších módních ikon jako Giorgio Armani, Versace, Prada a tak dále.
Podívaná je to rozhodně pěkná a do žádného z obchodu bych dovnitř nešla neboť můj milánský outfit mluvil za vše. Zkrátka a jednoduše jako chudý turista pocházející z vesnice, takže jsem celkově na místní poměry vypadala jako šupák ale co. Však do Milána jsem zajela jen na skok.

Typický baťůžkář, žádná elegance natož vkus 😆



V životě jsou důležitější věci než mít kabelku od Armaniho.

Abych byla upřímná, tak i kdybych měla peněz jako šlupek, oblečení za tolik peněz bych si nekoupila. Docela mě módní průmysl štve a nedokázala bych na sobě nosit něco s čím bych měla na svědomí životy zvířat kvůli jejich kožichu. Takové boty z hadí kůže určitě nikdo k životu nepotřebuje a zneužívat přírodu ke své nenasytnosti a povrchnosti se mi vůbec nelíbí. Ke všemu neštěstí, když si vezmu jak jinde ve světě lidé trpí tím, že nemají co jíst a támhle někdo musí mít oblečení z norků a tašky z krokodýlů za několik set tisíc. Na tohle asi nikdy nebudu a nemám z toho dobrý pocit i když chápu, je to svým způsobem pro někoho umění.



Místo všech věhlasných módních návrhářů...



Téměř mi došel dech...

Můj cíl bylo slavné náměstí na kterém se rozprostírá katedrála Narození Panny Marie. Jak jsem šla těmi šerými ulicemi a najednou se objevila tato katedrála, docela mi došel dech a opravdu to byl ohromující pocit, který doporučuji zažít každému.


Pro tohle sem musíte jet...


Na náměstí se nacházejí lidé kteří velmi rádi nalákají turisty na focení s holubi. Mě jelikož neměl kdo vyfotit a byla by škoda toho nevyužít, tak jsem se nechala také vyfotit i když mi bylo jasné že za to budou hoši indický něco chtít.



Chlápek mi nasypal do ruky kukuřici a najednou se na mě slétlo hejno holubů, to bylo nádherné jak se mi drápky chytali o svetr a já cítila jak jich na mě přistává  víc a víc.

Ač turistické atrakce kde z lidí rýžují akorát peníze nemám ráda, tak tohle mi přišlo jako super zážitek.


Holubí útok byl snad nejlepší zážitek tady...


Abych svému výletu dala tečku, říkám si že by to chtělo ještě nějaký gastronomický zážitek. Samotná do restaurace se mi příliš nechtělo ale přímo na náměstí ve slavné galerii dělali zmrzlinu. No a bylo jasno.

Zmrzlina je přeci v Itálii vyhlášená, navíc vám ji vytvarovali tak, aby vám připomínala květinu.



Gastronomický zážitek to rozhodně byl a podobnou zmrzlinu si u nás v ČR asi jen tak nedám.


Centrum města je krásné, dá se toulat, objevovat různé uličky a zákoutí. 


Všude samí vysocí lidé s dlouhými nohami ve mě vzbuzovali pocity jestli to není právě nějaký model nebo modelka z mola předvádějící ty nejnovější kolekce Dolce Gabbana či jiných.




Miláno ocení především člověk kterého zajímá umění, vyžívá se v historii protože galerií a muzeí je zde velké množství. 


Návštěvy Milána rozhodně nelituji, bylo to pěkné ale rozhodně se tohle město nenapíše na první příčky top měst, které jsem navštívila. Není to kvůli cizincům z třetích zemích, kteří by vám prodali i vlastní spoďáry. Ti jsou ti poslední, kteří mi vadí.. Nějak jsem se v Miláně necítila dobře. Nevím proč a jak je to způsobeno, celkově se mi město mimo centrum moc nelíbilo.


Byl už jste někdo v Miláně nebo vás vůbec neláká?


12 komentářů:

  1. Terezko, rada jsem si precetla Tve dojmy z Milana. Ja tam byla v cervenci a psala jsem o Milanu taky clanek. Navstivila jsem v tu dobu v Italii i jina mista a Milano me zaujalo nejmene

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si tvůj článek taky četla. Já jsem měla v Milánu několikahodinový přestup na letadlo, takže jsem toho využila a zajela se tam podívat. Mě ani nevadí ti prodejci ale celkově na mě město nepůsobilo dobře a na to že je Miláno tak oblíbené vracet se sem znovu nemusím. Těch památek tu zas tolik taky není a galerie nejsou zrovna to co by mě zajímalo.

      Vymazat
  2. V Miláně jsem ještě nebyla. Podle článku si nejsem jistá, zda mě to tam láká, ale ta katedrála je opravdu nádherná. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katedrála opravdu stojí zato, jsou lidé kterým se Miláno opravdu tak moc líbí že se do něj vrací.

      Vymazat
  3. Nevím, zda bych tam chtěla jet, ale podle fotek to tam vypadá nádherně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji se tam alespoň jednou za život podívat. Na každého může Miláno působit jinak.

      Vymazat
  4. Mně vždycky přišlo, že jsou všichni z Milána hrozně nadšení a také jsem vždy hrozně toužila se tam podívat, vůbec mám pro Itálii slabost, takže si myslím, že bych z toho byla hodně vedle, ale co se týče toho módního průmyslu, tak to musím souhlasit. Člověk, aby si to užil, tak nesmí myslet na to, co je za tím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Miláno může na každého zapůsobit jinak. Spíš bych se někdy ráda podívala do jiných italských měst, věřím že ty jsou daleko lepší.

      Vymazat
  5. V Miláně jsem nikdy nebyla, ale z fotek to vypadá hezky. Nevím jestli by to byla zrovna destinace snů pro mě, všechna evropská města mi přijdou hodně podobná :-) ale třeba jako víkendový výlet proč ne :-) a s tím batůžkem souhlasím, tahat se na podobném výletě s kabelkou. Bolí pak z toho ramena ještě dva dny :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Milána se dají sehnat letenky od 350 ,- za let, tak proč tam nevyrazit. Ovšem na to jak je Miláno opěvované na mě tolik nezapůsobilo.

      Vymazat
  6. Já mám umění i historii ráda, Miláno nepatří mezi top místa, kam bych chtěla se podíat, ale pokud by byla možnost, či nějak při cestě asi bych neváhala.:) Ty návrháři mi lehce připomínají Německo, když jsem byla v alpském jezerním městě, kde byly samé 4 a 5 hvězdičkové hoteli, nóbl restaurace, nóbl lidé a téměř samé luxusní butiky.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  7. Návštěva Milána je odůvodněná že jsem měla zde přestupní let na letadlo do Prahy a tak jsem využila zbylého času a vyrazila na skok do centra Milána. Já naopak umění tolik nevyhledávám. Do Alp bych se ráda podívala, mám radši přírodu než některá špinavá velkoměsta.

    OdpovědětVymazat