čtvrtek 29. března 2018

Lowcost cestování a tipy jak ušetřit

Lowcost bych přeložila jako nízkonákladový. Spousta z vás by mi asi řekla, že dovolená se má užít, ne furt přemýšlet kolik kde co stojí a přepočítávat, co si mohu či nemohu dovolit.
Článek budu zaměřovat především na cestovatele, kteří jezdí sami bez cestovky, ačkoliv rozhodně neodsuzuji žádný způsob cestování. Ať už jedete sami nebo s cestovkou důležité je, že se podíváte mimo domov a poznáte jiný kraj. Co si ale budeme povídat, cestováním na vlastní pěst toho zažijete o něco víc, než s cestovkou a za branami resortů.
Já nejsem zrovna buhví jaký cestovatel. Cest na kontě nemám příliš ale cestovat mě baví a do budoucna mám hodně plánů, kam se chci podívat. Jako malá jsem vždycky chtěla cestovat ale pro velký strach našich jet do zahraničí, jsem nikdy necestovala mimo hranice. Takže jsem vždycky využívala různých výletů se školou, až jednoho dne nastal zlom, kdy mi padlo 18 a já sama poprvé odletěla do Španělska za kamarádem a jeho rodinou, rovnou na celý měsíc. Letěla jsem sama za lidmi, které jsem v podstatě ani neznala, do země jejímuž jazyku jsem nerozuměla ani slovo. A tady se mé brány otevřely.
Pojďme se tedy mrknout na moje lowcost tipy...
Nejezděte taxíkem...
Ani v Praze ani nikde jinde. Sice pohodlné ale extrémně drahé. V dnešní době se z letiště i na letiště dostanete pohodlně MHD, jejich síť se čím dál více rozšiřuje a cenově vás určitě nezruinuje. Navíc vás hledání spojů a orientace v cizích jízdních řádech, zase o něco výš posune.

Nekupujte si jízdenku na každou cestu...
Pokud máte v plánu být v dané zemi déle jak dva dny, doporučuji si pořídit vícejízdnou jízdenku, či kartu(dle místních podmínek). Při přepočtu vás jedna jízda vyjde na málo a vyplatí se, pokud máte v plánu poznávat dané město.

Ubytujte se v centru a nebojte se hostelů...
S tímto souvisí i doprava, neboť sice dáte o malinko vyšší cenu za ubytování ale zato budete mít všechno po ruce a nebudete se muset neustále spoléhat na městskou dopravu, čímž i něco ušetříte. Většina, památek a turistických míst se nachází v centru a jeho okolí.
Hostelem je myšleno ubytování na pokoji s jinými lidmi. Dnešní hostely už na tom nejsou tak špatně a zdaleka to není taková ta špinavá ubytovna pro sociálně slabé. Už na nich ani nebývá tolik podivných lidí ale spíš jsou plné cestovatelů z různých koutů světa. A právě tady je možnost seznámit se s někým novým.

Choďte pěšky...
Nebuďte líní a pokud to jde, místo jízdy metrem o dvě zastávky si udělejte procházku. Uvidíte tak více zajímavých míst, užijete si atmosféru samotného místa a třeba objevíte něco nového. Tím samozřejmě i ušetříte protože ceny městské dopravy v některých městech západní Evropy nepatří zrovna k nejlevnějším.

Jezte fast foodově...
Což jistě ne vždy znamená jíst nezdravě. V dnešní době máte mnoho různých druhů fast foodu. Zkuste si najít přes některou z chytrých aplikací, něco ve stylu bufetu, ve kterém často ochutnáte místní kuchyni a nebo si kupte jídlo ve stánku, taky v supermarketu bývají různé občerstvovací pulty. Každodenní jídlo v restauraci, vás vyjde celkem na dost, takže není úplně ekonomické jíst neustále v restauracích.
Dělejte si snídaně...
Nejsem zastánce toho abyste si před dovolenou napakovali batoh žrádlem ale co není špatné, tak si vymyslet jak budete snídat. Asi není zrovna nejlepší volbou snídat v restauracích. Pokud jste zvyklí ráno jíst zdravě, vezměte si s sebou z domu pár nasáčkovaných kaší. Na místě si dokupte jen ovoce a výsledná snídaně vás vyjde na opravdu málo. Na hostelech bývá kychyňka, kde můžete využít konvice, či mikrovlnky.

Natočte si vodu z kohoutku...
Předem si ale buďte jistí, že je voda v dané zemi nezávadná. Tohle doporučuji aplikovat především tady v Evropě, kde téměř všude se můžete vody z kohoutku napít. Já to dělám způsobem, že si za kontrolou do své flašky napustím vodu.

Nekupujte si jídlo na letišti a vezměte si svoje z domu...
Znáte to, když někde čekáte na spoj, nudíte se a vždy vás pak akorát honí mlsná.
Co platí při kontrole o tekutinách, ovšem neplatí o jídle. Doporučuji si proto jídlo vzít z domu nebo si ho koupit než pojedete na letiště protože značný rozdíl v cenách není třeba rozebírat.

Lítejte s příručním zavazadlem...
V dnešní době už málokterá základní letenka obsahuje velké zavazadlo v ceně letenky, dokonce i ČSA se dala směrem po vzoru nízkonákladových společností nebo mě to tak přijde. Pokud lítáte po Evropě, dle mého je naprosto zbytečné táhnout se s obrovským kufrem. Nemusíte tak doplácet za zavazadlo, nemusíte čekat na check-in, nikdo vám nic nerozbije, neukradne a máte o starost méně.
Zkuste Blablacar...
Pokud se vám doprava v daném místě zdá být drahá, nebojíte se lidí a chcete poznat něco nového, zajímavého a dobrodružného? Zkuste využít aplikace Blablacar. Nejenom že vás často vyjde cesta levněji, poznáte tak nové lidi, možná dostanete nové tipy a procvičíte si jazyk. Zkuste to třeba jenom tady v ČR.

Ubytujte se přes Couchsurfing či Airbnb...
Pokud hledáte něco dobrodružného, zkuste jednu z možností. Je to další možnost, jak ušetřit na cestách. Couchsurfing je zpravidla zdarma, kdežto Airbnb se platí a upřímně je škoda, že si z toho někteří lidi udělali holt business. Já osobně jsem Couchsurfing nevyužila, kdežto Airbnb ano a byl to naprosto super zážitek.

Tímto článkem, rozhodně nechci říct abyste si na výletech nic nedopřáli. Jenom chci ukázat, že cestovat lze i s malým obnosem peněz, jenom to chce posunout svoji komfortní zónu a nebrat určité věci jako standart.
Máte i vy nějaký tip na čem by se dalo při cestách ušetřit?


16 komentářů:

  1. Super tipy :) na hodně věcech se dá hodně ušetřit a máš pravdu v dnešní době jíst ve fasfoodech neznamená hned nezdravě :)

    Maris Novotná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám hodně ráda restaurace, kde si mohu jídlo nakombinovat z různých prvků a mám z toho takový mix.

      Vymazat
  2. Super článek, děkuju. Taky cestuju a souhlasím s tím!!

    OdpovědětVymazat
  3. O tomhle už jsem slyšela a vypadá to fakt bezvadně, ráda bych takhle cestovala, ale byli jsme pracovně vytížení a teď čekáme špunta :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě čeká úplně jiná dovolená :-) Věřím, že už se těšíte.

      Vymazat
  4. Doposud jsem cestovala převážně s rodiči, takže typ ti dát nemohu. Nicméně chci pochválit tvé typy.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Já právě naopak s rodiči nikdy necestovala, neboť naši na to nejsou.

      Vymazat
  5. Bezvadný článek, hodně cestuji, ne úplně lowcost, ale na něčem ráda ušetřím (a něco si naopak neodpustím) :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je potřeba si dopřát ale zase jsem zastánce nepřehánět.

      Vymazat
  6. Skvělý článek. Já vždy před cestou počítám náklady a kolik mohu dát za jídlo, kde se najíst atd. Poté hledám alternativy, kde mohu ušetřit za dopravu, co místní doporučují a kudy mohu chodit spíše pěšky. :) Hodně lidí si neuvědomuje, že sice ušetří za ubytování, ale ta doprava je vyjde někdy pěkně draho. Super článek a těším se na další. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky hodně chodím pěšky, třeba někde v centru to je nejlepší způsob. Jídlo taky vždy zvažuji co a kde si koupit a co nutně potřebuji a tak. Jídlo dokáže hodně zamávat s penězi.

      Vymazat
  7. fantastic post dear thanks for sharing & i love travel and I agree with you..
    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpovědětVymazat
  8. Tie tipy sú skvelé a všetky poctivo už dávno dodržujem :) Naozaj je to pravda a naozaj sa dá veľa takto ušetriť!

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
  9. Síce všetk tipy poznám a využívam, ale určite niekomo pomôže :)
    THE NOELA

    OdpovědětVymazat
  10. Když dojde na cestování, tak tipy jak ušetřit peníze, jsou vždycky k nezaplacení. Obzvlášť, když jde o nějaké vzdálenější země jako třeba Bali, kam se za pár týdnů chystám. Moc děkuju za článek :-)

    OdpovědětVymazat