pondělí 23. dubna 2018

Letiště Václava Havla Praha, Jak se dostat na letiště a zpět

Cestovatelské články mě baví ze všeho nejvíc. Vždycky při tom zavzpomínám na všechny zážitky, lidi a místa kde jsem byla. Letiště miluji, takže mě napadlo na toto téma vymyslet články, které by třeba někomu mohly ulehčit začátky v cestování. Cestovat chce čím dál více lidí a tak těchto informací není nikdy dost.
Jsem zastánce levného cestování protože mi přijde naprosto zbytečné utrácet za některé věci nebo služby.
Už v minulosti jsem psala podobné články ale když si je přečtu zpětně, není v nich tolik informací a určitě bych je vylepšila. Budu se zaměřovat především na naše pražské letiště, možnosti na něm a co vše nám nabízí, na co si dát pozor a taky spoustu zajímavostí a typů.

Jako první článek bych začala cestou na letiště neboť se mi zdá, že mnoho lidí v mém okolí, kteří jezdí na dovolené, vůbec neznají jaké množství způsobů cesty na pražské letiště existuje.
Tyto články poslouží především lidem, kteří nejsou z Prahy a cesta na letiště je pro ně další nutný a komplikovaný proces před odletem.
Jaké máme možnosti dopravy na letiště Václava Havla v Praze?

TAXI/UBER
Pohodlným ale nejdražším způsobem dopravy lze využít služeb taxi služby nebo třeba pomocí aplikace Uberu. Podle mě Uber není tak levná služba jak se o ní říká a za sebe mi nepřijde tak pohodlná ve způsobu komunikace, nevím, je to můj názor.
Cena cesty závisí na hlavně na taxikáři ale průměrně vás cesta dejme tomu z autobusového nádraží Florenc na letiště vyjde kolem 600 Kč(+/-) Na letiště je to cca 15 km a délka cesty je zhruba 25 minut, pokud nechytnete na silnici zácpu.
+ pohodlné
+ rychlé
+ v kterýkoliv čas
- cena
- můžete natrefit na blbého řidiče, který vám pěkně znepříjemní cestu
- časté kolony při průjezdu Prahou

  • Taxi je z mého úhlu pohledu super pokud chvátáte a už byste na letiště jinak nedorazily včas. Za normálních okolností mi taxík nepřijde jako nejlepší způsob. Mě občas vadí otrávený ksicht některých taxikářů a někdy zlodějské účtování cesty.


VLAKEM
Ne tak vlakem úplně. Pro ty, kterým je pohodlným způsobem cesty do Prahy vlak, nemusí se starat pro někoho složitým přestupováním na metro a hledat tak další alternativy. Pražská integrovaná doprava zajišťuje z hlavního nádraží speciální autobusy s názvem Airport Express, které vás dovezou přímo před letištní halu.
Autobus Airport Express jezdí každou hodinu či půlhodinu a doba cesty za kterou vás na letiště dopraví činí 28 minut.
První bus vyjíždí v 5,30 od hlavního nádraží a poslední ve 22,00, včetně víkendů.
Zastavuje přímo před nádražní halou a před terminálem 1 i 2.
Cena jízdenky vychází na 45 Kč ale na stránkách PID je psáno 60 Kč
* Není nutná rezervace předem a jízdenku koupíte buď na přepážce nebo u řidiče.
+ cena
+ jednoduchost
+ návaznost na další vlakové spoje
- menší pohodlí, zvláště pokud je bus plný
- přesně určený čas odjezdu
- můžete chytnout v Praze kolonu

  • Tento způsob jsem zatím nevyužila ale líbí se mi a přijde mi velmi jednoduchý.

Dálkovým autobusem
Už delší dobu mezi sebou soupeří dvě autobusové společnosti v ČR, kdy se každá z nich snaží přetlačit tu druhou a tak bylo na čase a zavedli nový způsob dopravy na letiště svými autobusy. Jedná se o společnosti RegioJet a Flixbus. Která z nich je lepší nechám na porovnání každému z vás.
RegioJet
S Regiojetem se dostanete na letiště z hlavního autobusového nádraží Florenc, odkud vás ze stanoviště č.2 odveze přímým spojem na letiště před terminály 1, 2 na svoji zastávku. O pohodlí v těchto autobusech ne třeba psát story, takže se mi tento způsob velmi líbí.
Autobusy jezdí pravidelně každou hodinu a délka cesty je zhruba 30 minut.
Cena jízdenky činí 65 Kč
Jízdenku lze zakoupit online na stránkách RegioJet, dále na přepážce autobusové haly, popřípadě na místě u řidiče (na to se příliš nespoléhejte). Jízdenku lze zakoupit i v letištní hale terminálu 2 (přílety).
FlixBus
S tímto dopravcem se pohodlně dostanete na pražské letiště pouze z Brna. Takže Brňáci a okolní zbystřete pokud se chystáte odlétat z Prahy. Bus jezdí z autobusového nádraží u Grand Hotelu, tam kde staví RegioJet a jezdí přímým spojem na letiště před váš terminál.
Autobusy jezdí 7 dní v týdnu, dle svého jízdního řádu a doba jízdy z Brna na letiště vyjde na 3,50 hodiny.
Ceny jsou velmi přívětivé a začínají na 79 Kč za cestu z Brna, což mi přijde super.
Jízdenky lze zakoupit online nebo u řidiče v případě volné kapacity.
* Za zavazadlo neplatíte u žádného z dopravců.
+ cena
+ pohodlí
+ pravidelnost intervalů u Regiojetu
+ jednoduché
+ rychlé
- může se zpozdit
- nemusí na vás vyjít místo
- musíte čekat

  • Oba dva dopravci mají své plusy i mínusy ale tento způsob dopravy bych v blízké době ráda využila. Líbí se mi nízká cena za poměrně rychlou a pohodlnou přepravu.

MHD
Neboli, Pražská integrovaná doprava (PiD). Do níž spadá metro, městské autobusy, tramvaje a vlaky. Co se dopravy na letiště týká, budu zde zmiňovat metro a autobus, což je další z možnosti jak se dostat pohodlně na letiště a zpět.
Na pražské letiště zajíždí celkem čtyři autobusové linky, a to: 119, 100, 191, 910 (noční bus)
Linka 119 směr Divoká Šárka - Nádraží Veleslavín, přestup na metro A
Linka 100 směr Zličín, přestup na metro B
Linka 191 směr Divoká Šárka - Petřiny - Anděl, přestup na linku A
Autobusy zastavují před letištní halou, stejné je i nástupiště pokud jedete z letiště. Jak se nejjednodušeji dopravíte do centra záleží na vás ale dle mého názoru je nejjednodušší linka 100 ze Zličína.
Doba cesty trvá asi 15 minut a u jednotlivých linek se liší v řádech 2-3 minut. Bus jezdí pravidelně dle jízdních řádů v intervalech asi po 10 minutách, o víkendech delší.
V kombinaci s autobusem pak musíte přestoupit na metro, aby jste se dostaly do centra. 

Autobusové linky jsou vymyšleny tak, aby přestup na metro byl v blízkosti zastávek, takže nikde nezabloudíte.
Podle propočtů a vlastních zkušenostech je nejrychlejší linka 119, kde vystoupíte na konečné zastávce a přestoupíte na metro A. Celkově budete v centru za zhruba 30 minut.
Velmi jednoduchou ale mírně delší trasou je možnost autobusu linky 100.
Pokud přijíždíte do Prahy dálkovým autobusem na Florenc, bude pro vás nejideálnější jet metrem B přímo z Florence až na konečnou st.Zličín a pak na bus číslo 100. Celková doba z Florence na letiště trvá 40 minut.
Cenově vás jízda tímto způsobem vyjde na 32 kč
Jízdenku zakoupíte v trafikách, automatech nebo u řidiče ale jednou se mi stalo, že mi ji řidič nechtěl prodat, ovšem nevím z jakého důvodu. Do automatu mějte připravené drobné a některé automaty berou 50 kč, na níž nevrací. Na letišti se nachází přepážka dopravního podniku, kde také lze zakoupit jízdenku.
+ cena
+ jezdí každých několik minut
+ bez zpoždění
- nepohodlí, autobusy bývají často plné
- musíte přestupovat z autobusu na metro a opačně
- náročné s velkým a těžkým kufrem

Vlastním autem
Nejpohodlnější varianta se kterou se dostanete kamkoliv a kdykoliv. Pokud máte někoho kdo vás odveze nebo pojedete sami, je to určitě fajn způsob dopravy. Při tomto způsobu na vás čeká snad jediná nástraha a tou je parkování v areálu letiště. Parkování na letišti je na samostatný článek a zatím nevím jestli ho budu schopna vytvořit, neboť tolik zkušeností s ním nemám.
Vyjet můžete kdykoliv, doba jízdy bude záviset na řidiči a místa odkud jedete.
Cenu nelze přesně určit neboť zde závisí na mnohých faktorech.
+ pohodlí
+ jste pánem svého času
+ nejste na nikom závislý
- cena
- zpoždění v zácpě
- starosti s parkováním
Z mého pohledu se mi nejvíce líbí způsob dopravy dálkovým autobusem, neboť mi tato možnost přijde jednoduchá, pohodlná, levná a rychlá.

Jak se na letiště dopravujete vy?

4 komentáře:

  1. Tak tohle budou skvělé články, které určitě pomůžou. Ani jsem nevěděla, že je tolik způsobů. My jsme se na letiště dopravili taxikem, protože jsme nestíhali a i chudák taxikář na to musel šlápnout. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Užitečný článek :) určitě pomůže spoustě lidem.
    Já naštěstí bydlím ne příliš daleko od Prahy, takže mě buď někdo hodí autem a nebo jedu autobusem na Smíchov a tam už jsou spoje dobré :)
    RIGHT HERE RIGHT NOW

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek, kdybych cestovala na vlastní pěst, určitě bych využila tvého článku, myslím, že jsi to pěkně shrnula.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. super článok, dala si si s ním dosť roboty :) veľmi užitočné tipy ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat