čtvrtek 3. května 2018

Vonné rituály s vykuřovadly

Miluji večery, kdy si udělám pořádný hrnek čaje nebo kávy a zapálím si k tomu nějaký voňavý vosk nebo pryskyřici. A právě o pryskyřicích bych vám dneska něco ráda napsala.
Vonné pryskyřice a jiná vykuřovadla je pojem, který ne každý úplně zná a ne každý ví co si pod tímto pojmem představit.
Vykuřovadla se používají už několik tisíce let, kdy lidé tehdy objevily jejich fascinující moc. Vykuřovadla mohou být různého charakteru ale vždy jsou rostlinného původu. Od bylin, větviček jehličnatých stromů až po pryskyřice a různé vzácné dřeviny. Jejich účinky na člověka jsou různé, dokáží ovlivňovat psychiku a její mysl, zdraví člověka a dokonce léčí. Naše moderní civilizace na tyto léčebné metody lehce pozapomněla, místo čemu dáváme přednost spíš syntetických lékům z lékárny. Naštěstí jsou mezi námi tací, kteří se o tyto věci zajímají. V Asii a v Africe jsou vykuřovadla stále součástí každodenního života a na popularitě rozhodně neztrácejí.
Při jakých příležitostech se vykuřovadla používají?
K čištění prostor a osob:
Mají schopnost čistit prostory v domě ve kterých se kumuluje negativní energie. Tam kde panoval smutek nebo třeba i do veřejných místností, jako jsou nemocnice. Můžete očistit i sebe pokud v sobě máte příliš mnoho negativního.
K uklidnění, uvolnění, při stresu a úzkosti:
Ano, právě vůně z některých vykuřovadel vás dostane do klidné nálady. Uvolní vaše tělo i mysl a náhle zapomenete na všechny starosti a strasti kolem vás.
K povzbuzení a nalezení síly:
Vykuřovadla nám dobíjejí energii, po niž se budete cítit jak znovuzrozeni. Například takové kadidlo má povzbuzující účinky a taky podporuje kreativitu a myšlení.
K meditaci a náboženským rituálům:
Vykuřovadla se už od pradávna používala k rituálům, různým duchovním a náboženským obřadům. Myslím si, že každý byl někdy kolem vánoc v kostele, takže zná vůni kadidla. Kdo medituje, určitě také zná kouzlo vzácných pryskyřic a bylin.
K léčení:
Zejména dýchacích cest. A to vám mohu potvrdit sama za sebe. Od té doby co pálím pryskyřice, piji bylinné vývary, mě jen výjimečně přepadne rýma. Doporučuji se vyhýbat syntetickým lékům, ty jsou sice rychlé ale krátkodobé.
Pro lásku a intimní chvilky:
Mnoho vykuřovadel je afrodiziakálních, tzn. že ve vás vzbuzují chtíč se milovat. Vytváří ideální atmosféru pro takovéto aktivity.
Ráda bych vám ukázala svoji sbírku vykuřovadel s jejich krátkou charakteristikou.
Kadidlo
Vonná pryskyřice, získávající se z kmene kadidlovníku. Zázračná, léčivá a očistná pryskyřice, se kterou se očišťovaly místnosti v dobách epidemie moru. Kadidel je několik druhů a liší se čistotou tak i vůní. Kadidlo Najdi, které jsem měla předtím bylo velmi čisté a vonělo neuvěřitelně jemně, sametově s citrusovým nádechem. Vytváří pocit zbožnosti, čistoty a klidu. Má vysoce dezinfekční schopnosti, uvolňuje napětí a rozšiřuje vědomí. Kadidlo vždy pohladí moje smysly.
Myrha
Další z darů Tří králů. Myrha zpomaluje stárnutí těla i ducha, pomáhá při střevních potíží, ničí bakterie a viry. Uklidňuje, zpomaluje a dokáže nás spojit s přírodou. Dřevitá, nahořklá a balzamická. 
Pro příjemnou vůni stačí použít pouze dva kamínky pryskyřice.
Sandarak
Pryskyřice cypřišovité dřeviny. Uvolňuje balzámovou, mírně nasládlou, ovocnou a ušlechtilou vůni. Používá se proti rýmě, nachlazení, bolestech břicha, stresu či poruchách spánku. Projasňuje, posiluje a vnitřně očišťuje.
Opopanax
Pryskyřice pocházející z různých druhů myrhovníků, rostoucích v Somálsku. Uvolňuje sladkou a balzamickou vůni s atmosférou tajemných lesů a starých knihoven. Uzemňuje, ochraňuje před negativními vlivy, vyrovnává auru.
Benzoe siamská
Pochází ze západní Indie. Považuje se za jednu z nejvoňavějších pryskyřic. Spaluje se při nemoci, působí proti kašli a nachlazení. Harmonizuje, zaceluje auru, podporuje kreativní práci, hojí zraněnou duši. Vytváří romantickou atmosféru, je afrodiziakální. Vůně je sladká, ze začátku štiplavá, balzámová, vanilková. 
Na čem pryskyřice pálit?
Bohužel jak jsem si myslela, tak ne všechny se dají pálit v aromalampě. Některé druhy potřebují větší teplotu, než jakou vytvoří aromalampa, takže je zapotřebí kadidelnice nebo kameninová miska, kterou zatím nemám. U nás jsou kadidelnice nesmírně předražené, takže čekám až mi ji kamarád doveze z Afriky, kde stojí pár šupů. 
Já jsem si poradila způsobem velmi jednoduchým. Kameninový květináč vysypán křemičitým pískem(cca 50 Kč ve zverimexu) a uhlík. Uhlík, dřevěné uhlí je nezbytnou věcí pro spalování vonných pryskyřic a koupíte ho v každém tabáku asi za 30 Kč. Pryskyřice se dají pohodlně spalovat i na kamnech a zdá se mi tento způsob skvělý, neboť pryskyřice je vystavena větší teplotě, tím je intenzivnější a zároveň nečoudí žádný uhlík.
Kouzlo vykuřovadel ve mě vzbudilo jednoznačně cestování a lidi, které potkávám. Miluji přírodu, zvířata i lidi kolem a ráda si užívám sama sebe. Snažím rozvíjet svoji duši a vnitřní klid, k čemuž mi vykuřovadla pomáhají. Jejich vůně mě vždy zbaví negativních myšlenek, vše je najednou jednodušší (asi si budete myslet, že jsem blázen) a cítím se taková lehčí.

Vonné tyčinky...
Santalové tyčinky Nagchampa jsou nejznámější. Při pálení ucítíte spektrum pronikavých kořeněných vůní. Za sebe mi jsou příjemnější ty ve žluté krabičce než v té zelené.
Ayurvedic tyčinky tvoří směs vzácných bylin, květů, medu a pryskyřic. Mimořádně příjemná vůně, lehká, bylinkovo kořeněno pryskyřičná. Mám je nově a naprosto mě okouzlili. Kastoori vůně je dost pronikavá ale s nádechem jakoby květin.
Na konec všeho mám ve své sbírce ještě pár vykuřovacích produktů, které už nejsou tolik známé.
Moroccan musk kostky
Tyto kostky jsem dostala od jednoho maročana na tržnici. Používá se prý při modlení, doma při relaxaci, rozdrcené v hadrovém sáčku můžeme dát do skříně s oblečením nebo dokonce jako deodorant a jsou afrodiziakální. Obsahuje santalové dřevo, ambru, pyžmo, arganový olej aj. Kostky se dají dobře rozehřát v aromalampě a na provonění stačí nahřívat 10 minut. Pro mě velice zajímavá a nová zkušenost.
Thiouraye
Vonné prostředky ze Senegalu, vyrobeny doma za pomocí vonných dřevin, pryskyřic, koření a olejů. Každý thiouraye může vonět jinak, neboť poměr ingrediencí je na vlastním gustu a chuti experimentovat. Dají se dobře spalovat v aromalampě nebo na dřevěném uhlí. Aroma je příjemné, zpravidla nasládlé, balzamické s nádechy koření. Thiouraye si může vyrobit každý doma ale potřebné ingredience bohužel nejsou u nás příliš snadné k sehnání.
Možná vám tohle všechno bude připadat jako krok zpátky, návrat někam do pravěku ale za mě to je určitá forma léčiva, které je známo několik tisíc let. Pomáhá uklidnit mojí duši, navodit příjemné chvilky doma a dodává mi sílu.
Tímto vám chci ukázat jaké jiné možnosti existují. 


3 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě, ale moc mě tenhle způsob neláká. Možná, že kdybych vyzkoušela, zalíbilo by se mi to taky. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluju ty vonné tyčinky Goloka. Mám i modré a voní krásně. Moc ráda je používám Terezko. Jinak ty kostky vypadají krásně, určitě i tak voní.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se to líbí, jako nenapadlo by mě si to koupit jen tak, ale kdyby mi to někdo radoval, potěšilo by mě to, ať už pryskyřice, či vonné tyčinky. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat