pátek 8. února 2019

Ochutnávka


Všechny vás zdravím u dnešního článku.
Téma jídlo tu nebylo už dlouho a v telefonu se mi nahromadilo mnoho fotek. Takže jsem je probrala a vrhám se je ukázat.
Dnešním článkem bych vám chtěla ukázat potraviny, které mě zaujaly, dala nějaké tipy a hlavně také to zda ta věc vůbec stojí za řeč nebo ne.
V dnešní konzumní době máme nepřeberné množství potravin, různých kvalit a nástrah. Věřte nebo ne ale strava má na naše tělo největší účinek v tom jak budeme vypadat. Je jen na nás co si vyberme. Jestli budeme ti co znají jenom chleba, mléko, rohlíky a salám nebo zkusíme vybočit z klasiky a právě tyto čtyři položky se pokusíme nahradit něčím daleko plnohodnotnějším.

Nebudu nic protahovat a pojďme se na to podívat...


Mogador, zelený čaj, Gunpowder
Jak jsem k tomuto čaji přišla by bylo na delší povídání. Nicméně jeho stručné charakteristika zní, že se jedná o klasiku mezi zelenými čaji. Obsahuje hodně teinu, má lehce kouřovou chuť a blahodárné účinky. Čajové lístky jsou svinuté (čím drobnější tím prý kvalitnější), usušené a dále se praží. Příprava tohoto čaje má různou podobu. Já jsem zvyklá tento čaj připravovat na marocký způsob s mátovými lístky. A právě tento čaj se používá v arabských zemích. Určitě vám o tom někdy napíšu více.
Před mnoha lety, kdy jsem tento čaj poprvé ochutnala od jednoho Maročana ve mě vzbuzoval pocit, co to je za hnus až jsem se do čaje zamilovala a chtěla ho víc a víc. Chutnala jsem ho mnohokrát a viděla i jeho samotnou přípravu snad milionkrát, takže si ho dokážu připravit sama. Rozhodně není dobré ho vypít příliš protože se pak dočkáte pořádné bolesti hlavy. Tento čaj miluji a doporučuji vyzkoušet.
Čaj seženete buď na internetu nebo ve specializovaných orientálních prodejnách.
Cena cca 150 - 200 Kč za 500 gramů.


Druid, zelený čaj, Tuareg s Nana mátou
Píše se na obale, že tato směs má původ v severní části saharské Afriky, takže bych tento výrobek nazvala asi jako dostupnější variantou a náhražkou pro předchozí uvedený čaj. Tento čaj nebude zas tak kvalitní protože ta kouřová chuť, kterou se tento čaj charakterizuje není téměř znát a když kouknu do pytlíku, lze snadno vidět že těch čajových klubíček není mnoho ale spíš se jedná o světle zelenou drť.
Cena této krabičky se pohybuje kolem 60 Kč, za 27 gramů nekvalitního čaje v plastových sáčcích. Každopádně jsem ho ráda ohodnotila a porovnala jak se liší a jak nás krásným obalem firma dokáže pěkně ošidit.


Čaj fenyklový, Dm Bio
Má příjemnou nasládlou chuť, takže není třeba sladit. Slouží proti nadýmání a celkově problémům s trávením. Zklidňuje, takže se hodí i v depresivních náladách, po práci a je to takový lehký čajík, který můžete pít kdykoliv. Doporučuje se především malým dětem, neboť zmírňuje koliky a pomáhá odkašlávání při nachlazení. Má močopudný efekt.
Na jarní detox naprosto ideální. Je lehoučký, chutná dobře bylinkově a nasládle, takže ho zvládnu vypít bez oslazení. Líbí se mi v tom, že neobsahuje barviva a aromatické látky. Na obale píší i bez konzervantů ale ten tam musí být, bez toho by se čaj v obchodech s trvanlivostí 2 let neobešel. V létě bych byla více pro si fenykl nasbírat na louce, usušit a semínka si něj získat tímto způsobem. Ovšem v době zimy mi toto přijde jako dobré řešení.
Cena tohoto čaje je 29 ,-





Mana, Mark 4, nutričně kompletní jídlo
Tak tomuhle výmyslu se říká budoucnost v jídle. Z nutričního hlediska jsem tento výrobek srovnávala s jinými nutričními výrobky a usoudila jsem, že se jedná jenom o předražený a zmedializovaný výrobek, který ve výsledku není až tak extra jak se na první pohled zdá. Ať mi nikdo neříká, že zdravému člověku tohle nahradí pevnou stravu. Nejsem doktor ani žádný chemik co by rozuměl složení potravy do detailů ale přijde mi trochu proti přírodě, nahrazovat pevnou stravu tekutinou. Náš trávicí systém je uzpůsoben tomu, aby pracoval a jak pak může pracovat, když mu jej odepíráme. Manu považuji za dobrý doplněk stravy, jako náhrada sladkostí, známých fast foodových jídel nebo když se skutečně nestíháme najíst ale nahradit tím zcela běžnou stravu ve mě vzbuzuje pocity, jak na tom bude naše tělo za několik generací. Docela bych byla ráda za váš názor co si o tom myslíte vy?
Cena nápoje se pohybuje kolem 80 ,-


Čekanko arašídový krém, 4Slim
Arašídové máslo si pravidelně nekupuji ale občas si ho dám ráda. Měl by to být produkt, kde není přidaný tuk ani cukr, jen přirozeně se vyskytující. Bez laktózy a je veganský.
Chutná zajímavě a doporučila bych ho spíš jako takové zpestření v denním příjmu. V Dmku mě zaujal ve slevovém regálu, kde byl zlevněn na 45 ,- jinak za plnou cenu 145,- bych asi uvažovala, zda koupit nebo ne.
Krém je dost hutný a ani teplem se moc nerozpustí, takže namazat si ho na chleba je nemožné. Takže ho jím samotný nebo si ho dám do rýžové kaše ale lžička stačí.


Dýňový olej, Franz Josep
Pomocník pro zdraví a krásu. Jeho účinky spočívají v blahodárnosti. Skvělý na pleť, vlasy a nehty, takže pro výrobu masek naprosto ideální.  Nicméně je báječný i v kuchyni, hlavně do salátů, na bagetky ale i na hotová jídla. Má tmavě zelenou až nažloutlou barvu a jeho chuť je naprosto specifická, taková zemitá. Doporučuji si o tomto výrobku něco přečíst a věřím, že se pro vás stane nepostradatelným produktem v kuchyni i v kosmetickém stolku.
Cena závisí na značce a tento konkrétní stojí kolem 250 ,-


4 komentáře:

  1. Mě nejvíce zaujaly zelené čaje. Hlavně ten první, kvalitnější. Jinak s tou manou si taky myslím, že je super hlavně tehdy, když se nestíháme najíst. Jako náhradu jídla bych ji nebrala.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    zelené čaje nepiju, nedělají mi dobře na tlak a ani mi nechutnají. Ale mám ve svém okolí hned několik lidí, kteří pijí naopak jen je, takže děkuji za dobré tipy, to se mi určitě hodí. Některé ty potraviny jsou dost předražené, to máš pravdu.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Zelený čaje miluji a Gunpowder mám v té nejlevnější podobě od Liptonu a ráda bych vyzkoušela i tento sypaný.

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  4. Já dříve čaje vůbec nepila, ale teď jim postupně přicházím na chuť :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat