úterý 28. července 2020

Proč jsem se vydala do Anglie a jak se zde [z mého pohledu] žije?

Všechny vás zdravím, doufám že máte krásný den, tak jako já.
Už je to skoro 10 měsíců, co jsem se přestěhovala do Velké Británie, přesněji řečeno do severozápadního města Liverpool. Za tu dobu jsem si zde našla práci, bydlení, přítele a pomalu si zde zvykám a plánuji se usadit, koupit si auto a najít si lepší bydlení. A tak bych měla něco o tomto místě říct, co mě k tomu vedlo a celkově jak se zde vůbec žije. První co vás po příjezdu zarazí a bude vám chvilku trvat než si zvyknete, jsou bezesporu provoz aut ale i lidí na chodníku v levo. Začátky zde byli opravdu vtipné ale docela si zde začínám zvykat a zpátky domů do ČR na trvalo, zatím v plánech nemám.

Proč zrovna Anglie a jaký byl důvod odjet z domova?
Moje touha osamostatnit se, žít v cizí zemi, poznávat nové a jiné lidi a hlavně naučit se pořádně Anglicky. V mých 25 letech jsem viděla pravý čas, kdy se konečně chci definitivně osamostatnit a rozhodnutí odjet do Anglie, bylo rozhodnutím ze dne na den. Říkala jsem si, není čas ztrácet čas a upřímě řečeno jsem se do Anglie hrozně těšila. Vidina nových zážitků, nových lidí, začít něco velkého u mě byla skutečně obrovská, navíc BREXIT se blížil a já jsem věděla, když ne teď, tak nikdy. Zkrátka a jednoduše jsem využila možností. Byl podzim a do Španělska, kde jsem chvíli žila a pracovala by nebyl zrovna ideální návrat, vzhledem k horšímu hledání práce kdy bylo už po sezoně. Především jsem chtěla být někde, kde se alespoň trochu domluvím. Navíc moje finance byli značně omezené ale v Česku jsem být nechtěla. Tak či tak, znám sama sebe velmi dobře a vím, že dřív či později bych stejně někam na delší dobu odletěla.
Potřebujete mít dobrou angličtinu?
Po zkušenosti jaké jsem tady zažila sem můžete jet i s nulovou nebo minimální znalostí a dokážete zde žít. Nicméně nelze žít spokojeně takhle mnoho let. Znám poláka, který zde žije přes 5 let a jeho angličtina je katastrofální. Znám čechy, kteří umí minimálně anglicky a žijí zde bez problému. Moje Angličtina byla na úrovni B1/B2 z toho co jsem se naučila ve škole ale upřímě mi ze začátku dělalo obrovský problém lidem rozumět. Hlavně tady v Liverpoolu mají místní ve zvyku používat svůj scoutský slang a to vám řeknu je dost problém, aby člověk pochytil ty různé slovní obraty a hlavně slovíčka. Pokud nechcete mít těžký začátek, tak školní angličtina  vpohodě postačí, protože člověk se časem zlepší úplně automaticky tím jak tady žije, jak moc komunikuje a hlavně mezi jakými lidmi se pohybuje.
Jak se tu žije obecně?
Je to tady strašně krásný a moc se mi zde líbí. Bydlím v okrajové části města a čtvrť kde bydlím, není zrovna top, je tu celkem bordel na ulicích, dost divnolidí a divnosousedů. Ale! Já žiji sice v sharehouse ale vychytala jsem perfektní lidi, za které jsem neskutečně vděčná. Bydlím v domě, musím podotknout v čistém domě, kde máme velkou kuchyň se dvěmi lednicemi, dvoumi sporáky s troubami a hlavně mám tady klid, svůj pokoj, čistou postel a zkrátka jsem za to každý den vděčná. Ne každý má ze začátku takové štěstí na bydlení a na lidi kolem sebe.
Život v Anglii je v porovnání s Českem v některých ohledech jednoduchý, máte zde mnohonásobně více možností pokud zde chcete založit rodinu nebo co se týče práce, vzdělání ale nadruhou stranu žijete mezi různorodými lidmi s různými návyky, kteří třeba žijí vedle vás, dělají bordel a vy s tím absolutně nic nezmůžete než se odstěhovat. Dost vás tady zarazí i laksní přístup ke všemu, hlavně místních. Nicméně během pouhého půl roku tady, se mi naskytlo posunout se o trošku výš v práci a samozřejmě mi to může pomoci i do budoucna. Proto jsem hrozně ráda za všechny ty možnosti, kterých se mi tady dostalo. Hlavně mi život dal uvědomění, jak se zbytečně podceňujeme.
Typická Britská architektura, domečky z cihel na mě působí hrozně hezky a zamilovala jsem se i do místní přírody plné zeleně.
Je zde život drahý jak se povídá?
Hrozně záleží, kde žijete. Pokud žijete poblíž Londýna, za měsíční pronájem dáte 3 x tolik jako například v jiném městě. Osoobně z poznatků, kde je život skutečně drahý je kolem Londýna a rozhodně Brighton, celkově ten směr na jih od Londýna.. Například zde na severozápadě dáte za pronájem dvoupokojového bytu nebo domu cca 600£, kdežto v Londýně za stejný byt či dům dáte klidně dvákrát tolik. Na druhé straně pokud chcete žít někde na venkově, poměrně velký dům vás tady stojí asi tolik jako dvoupokojový byt ve městě, bez zahrady. Nicméně, pokud chcete žít na venkově musíte pořídit auto, protože hromadná doprava je zde nespolehlivá a kolikrát vůbec nejezdí v časech tak, abyste se dostali včas do práce. To stejné platí například i o cenách veřejné dopravy, kdy v Londýně dáte jednou tolik co tady. Potraviny, oblečení prostě běžné spotřební zboží zde stojí stejně jako v ČR, někdy i levněji. Služby jako kadeřník cca 40£ za mytí, stříhání pro dlouhé vlasy. Já za sebe potvrzuji, že životní úroveň tady je rozhodně lepší a měsíčně dokážu ušetřit tolik, kolik bych v Česku neměla šanci. Poté co na prázdniny přijedete do Čech, si budete připadat jako milionář. Ale bacha, musíte si uvědomit jedno! Na penízky se velmi snadno zvyká a vaše požadavky se budou též s nimi zvyšovat.
Je zde bezpečno?
Toť otázka. Kdekoliv na světě můžete být ve špatný čas na špatném místě a může se vám něco stát. Tady v Liverpoolu jsem se nikdy necítila v ohrožení, a to jsem z práce jezdívala domů po odpolení kolem jedenácti večer. Co ale vím od lidí, kteří bydleli v Londýně, či Birminghamu, tam je situace jiná a po desáté večer bych se v těchto městech sama nikam nevydávala. Nicméně a to platí všeobecně, musíte si dávat pozor na lidi. Důvěřujte ale prověřujte, buďte přáteští ale opravdu pozor co komu a kde sdělujete. Berte na vědomí, že jste zde sami v cizí zemi a když si nedáte pozor, někdo toho mile rád využije. Lidi jsou v 80% hodní, jen těch 20% je těch opravdu zlých co vám mohou ublížit.
Jací jsou lidé?
Možná trochu subjektivní ale já jsem se setkala pouze s přátelským jednáním. Lidé jsou tu milý, nic není pro nikoho problém, nikdo se nestará jak chodíš oblíkaná, co máš na hlavě ale berou tě takovou jaká jsi a kdekdo se s tebou mile rád začne bavit, popřeje ti den. Celkové chování lidí mezi sebou se mi líbí a to jak v práci, tak v běžném každodenním styku. UK je multikulturní a všimnete si toho naprosto všude. Mohu jenom dát příklad ze své práce, kde pracují lidé všech možných národností a z tolika různých zemí o kterých jsem ani neměla tušení, kde se na mapě nacházejí. Máme v kanceláři například kolegyni z Rumunska, Kolumbie nebo třeba z Lotyšska a všichni ti lidé mezi sebou vychází a nikdy jsem neviděla mezi nimi jakékoliv vážné spory. Micméně ve skladu máme lidi například z Palestiny, Libie, Afriky ze všech možných států, dokonce i z Austrálie. Pro mě je například nepochopitelné chování k cizincům u nás v ČR, například to, jak se jedná s Ukrajinci a lidmi z východní Evropy. Tohle patří jako jeden z největších důvodů proč mě život v Česku neláká.
Není všechno zlato, co se třpytí
Život v Anglii ale celkově v zahraničí není úplně pro každého, protože najednou zjistíte jak jste zranitelní, rodina a přátelé daleko a vy se tady můžete začít cítit občas osaměle. Rozdíl s životem ve Španělsku vidím asi v daleko větší otevřenosti lidí zajít s kýmkoliv a kdykoliv někam na kafe. Tady mají lidi více starostí a méně času na sebe samé. Každopádně doporučuji každému vyzkoušet zkušenost v zahraničí, protože vám to dá víc než si myslíte. Vyzkoušet si to odloučení od domova, od naučeného stereotypu a pohodlí. a hlavně vidět věci jinak.


3 komentáře:

  1. Moc ráda jsem si tento článek přečetla. Časem určitě seženeš jiné bydlení. Je skvělé, že sis našla práci. S těmi lidmi úplně souhlasím. Všude jinde mi taky přijdou přátelštější, než u nás.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Užívej :) člověk je mladý jen jednou a zážitky a zkušenosti stojí za to :) Já jsem doposud spíše cestovatelský typ, ale za poslední dva roky jsem zjistila, že by mě bavila i taková práce, která by šla dělat z doma a já bych tak poznávala jiné kultury i v rámci delších dovolených... :) Bohužel má práce z domova nejde, takže i na týden, či dva vypadnout je super! :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Terezko, moc ráda jsem si přečetla, jak teď žiješ :)

    OdpovědětVymazat