pondělí 19. dubna 2021

České potraviny v Anglii

 Přeji všem nádherný den,

Kdo mě sleduje na instagramu @tereza.style, určitě viděl, že sem tam ve stories ukáži české potraviny. Ano, v Anglii seženete na co si vzpomenete, včetně českých potravin. Velká Británie jako taková je multikulturní místo a to se mi hrozně líbí. Najdete zde lidi z celého světa a ze zemí o kterých ani netušíte že existují. Multikultura, to je něco co já mám ráda a baví mě a kdyby Velká Británie nebyla tak multikulturní jaká je, asi by mě to sem vůbec netáhlo. Moje strava, kuchyně i partner mluví za vše. Přesto mám ráda i naše potraviny a nakupuji podle toho na co mám náladu a chuť. Skvělé je, že i s mým přítelem se na jídle vždy domluvíme, protože máme rádi stejná jídla i když jsme každý z jiného koutu světa.

V Británii najdete nespočet polských obchodů a například zde v Liverpoolu je jich minimálně 10. Některé mají velmi dobrý výběr potravin a některé nic moc. Určitě v každém městě najdete alespoň jeden poměrně dobře zásobený polský obchůdek, který nabízí často i naše české potraviny. Nicméně polské potraviny jsou našim velmi blízké až totožné. Takže okurky, zelí, pečivo, mléčné výrobky jsou naprosto totožné s našimi. Pamatuji si když jsem tady byla krátce a neměla auto, jak jsem pěšky v šíleném dešti valila přes celé město do polského obchodu pro něco co v běžných britských shopech nekoupíte, jako například kvasnice na chleba. Polsko je nám kulturně velmi podobné a přitom málokdo by jel na dovolenou do Polska. 

Britské supermarkety jsou sice nacpané zbožím ale po čase opravdu uznáte, že náš chleba je daleko lepší a zdravější než ty jejich tousťáky a občas se člověku zasteskne po jídle, které jste kdysi viděli a jedli denně. Prostě každý si rád připomene chuť domova, to co jedl jako dítě. Navíc britské řetězce často nenabízejí stejné zboží jako u nás a řeknu vám produkty, které v bězném britském supermarketu nenajdete, jako například, zelí, celkově zavařeniny. Ty britské nemají vůbec chuť a nálev bývá často divně nasládlý. Neseženete zde například ani hrubou mouku, neboť angličani používají jednu univerzální na všechno. Hlavně oni moc nevaří a nepečou, takže k čemu by jim to bylo. Dále zde nekoupíte kvasnice, tatarskou omáčku, piškoty a upřímě jsem zde ani moc neviděla perlivou vodu.

Například v Liverpoolu mám oblíbené dva polské obchody. Jeden je pekárna, kde mají naprosto úžasné pečivo, ty jejich rustikální chleby jsou opravdový luxus. Nabízejí i zákusky ale ty mě popravdě moc neoslovily. Zato ve druhém oblíbeném obchůdku mají spíše všehochuť včetně uzenin, zeleniny a výběr mají velký. Českého zde najdete od všeho něco, hodně zavařeniny, konzervy, uzeniny, jogurty, sladkosti a naprosto dokonalé buchty, dorty a zákusky. Víte, já na pečení moc nejsem a než abych hodinu trávila nad buchtou, která ve výsledku bude nic moc, tak to si radši ušetřím čas a koupím si ji.

Já mám vždycky velkou radost když narazím na obchod s našimi potravinami a zrovna tento týden jsem zahledla na facebooku odkaz na jeden přímo česko-slovenský obchod, nedaleko Liverpoolu. Takže mě nenapadlo nic lepšího než zajet omrknout co nabízejí. A byla jsem nadšená, to vám teda povím.

Adresa obchůdku je: Bewsey Business Centre, 6, Bewsey Rd, Warrington WA5 0JU


Mimochodem co jsem dneska zjistila, tak ve Warringtonu není toto jediný Český obchůdek, najdete zde nespočet polských a dokonce jeden další který patří Slovákům, kteří samozřejmě též prodávají české potraviny. Populačně zde bude žít opravdu hodně menšin právě z Polska, Česka, Slovenska. To mi říká, že sem zase opět budu muset vyrazit.

Z obchůdku jsem byla nadšená a měli v něm opravdu spousty našich potravin, dokonce i noviny, časopisy a také všetně zákusků a moje nejoblíbenější likérové špičky, óó můj bože. Co mě osobně z českých potravin chybí, tak to jsou Kofola a Lipánek, Pribináček a naše zákusky a občas chleba, neboť tousťáku už mám plné zuby.

Jak se pohybují ceny těchto potravin záleží na lokalitě ale dá se předpokládat cena lehce vyšší ale i tak jsou ceny pro mě přijatelné. Například Pribináček stojí 0,79 - 0,99£, malá Kofola např. 1£. Budete se divit ale našla jsem zde i rohlíky. Jak už jsem uváděla ze začátku, moje stravování se skládá opravdu z multikulturních potravin a naše řeské potraviny si zkrátka dopřeji jednou za čas. 

Na závěr vám ukážu co jsem si z posledního nákupu odnesla.


Největší radost jsem měla z Radler jahoda, rebarbora a Pohár od Kunínu, neboť to byl můj jogurt dětství a je fajn, že ho stále vyrábí. Horalky s Milou nesmejí v košíku nikdy chybět a Májku jsem si koupila spíš symbolicky jestli má stále stejnou chuť. Budete se divit ale Májka mému příteli chutnala. Klobása je maďarská ale jinak můj nákup byl čistě česko-slovenský.

Určitě se do Warringtonu opět vydám neboť od Liverpoolu není zas tak daleko a jsem ráda, že mám kam zajet, když mě přepadne chuť na něco našeho.





7 komentářů:

  1. Skvelý článok. Pamätám si keď som bola naposledy v Anglicku, tak ma teta zobrala práve do takéhoto obchodíku a sama som zostala zaskočená koľko "domácich" výrobkov tam vieme nájsť.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to se pak člověk diví, kam až se dostanou naše potraviny.

      Vymazat
  2. Také tu mám několik oblíbených polských nebo českých obchodů, kam s přítelem rádi zajedeme a nakoupíme, po čem se nám stýská.
    Jinak skvělý skoro jako český chleba mají v Lidlu, přítel tam kolikrát jede jen kvůli němu, sama jsem byla překvapená, jak dobře chutná!

    OdpovědětVymazat
  3. To když já bydlela 5 let v Anglii tak jsme hodně chodili do Asdy a nebo Lidla. A když jsme šli do polského obchodu tak jedině na sunku, sýr a klobásky! :) Ty mají opravdu úžasné a taky na pár českých věcí jako je kofola, mila, horalka a to je tak vše. Vystačili jsme si z anglickými obchody.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Terko,
    já jsem byla v Británii nebo v Irsku nejdéle dva týdny v kuse a nejvíce jsem se domů těšila na pečivo. Když mě naši vyzvedávali na letišti, tak mi na cestu domů vždy koupili rohlík. Mamka mi ho namazala a oložila třeba sýrem nebo šunkou a byla to taková úleva:-D Toustový chleba jsem pak aspoň měsíc nejedla. V Dublinu jsem si oblíbila jednu českou hospodu a vždy jsem se tam těšila, protože se žáky jsme byli v Dublinu vždy poslední den pobytu v Irsku, když jsem už jejich kuchyni nenáviděla (bydlíme vždy v rodinách, máme od nich svačinové balíčky s toustem, tousty k snídani a pofidérní večeři). Mám Británii a Irsko moc ráda, vždy se tam cítím dobře, ale to jídlo, to je děs... Kuchyně je pro mě snad jediný negativní aspekt cestování, cizí jídla mi moc nechutnají.
    Měj se krásně,
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Jo o těchto obchodech jsem už slyšela. Terez jen prosím tě, dej mi vědět když tak na instagram jestli tam narazíš na zelenou. Kamarádka byla půl roku na erasmu a když řekla někde zelená, tak nikdo nechápal :D a v obchodech ji nemohla sehnat. Je to sice pro mě hnus zelený, ale jsem zvědavá.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. Je super, že se i v Anglii dají sehnat české potraviny :) Člověk si asi ani neuvědomuje, kolik našich potravin si oblíbil a kolik mu jich vlastně může chybět :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat