středa 2. září 2020

Jak ušetřit a zároveň se mentálně posunout

Je tomu už náký ten pátek, co jsem začala trochu uvažovat nad nekontrolovanými nákupy, především kosmetických produktů ale i oblečení a všeho možného. Já jsem zpočátku byla velmi skeptická k drahým kosmetickým produktům a mnohokrát mě přepadla myšlenka jestli se vyplatí dávat tolik peněz za určitý kosmetický produkt. Moje rodina nikdy nebyla extra bohatá ale nikdy jsem netrpěla na nedostatek něčehosi, nicméně pokud jsem kdysi v pubertě zatoužila po něčem značkovém, tak jsem si o tom mohla leda tak zdát a nebo si na danou věc našetřit či vydělat. A proto mi mamka raději koupila mikinu u vietnamců, kterou jsem na sebe oblékla 3x a ta se pak seprala nebo mi neseděla. Místo toho aby koupila sice dražší věc ale s tím že ji využiji na 100%. Já jsem všímavý člověk a takhle funguje velmi mnoho lidí. Myslím si, že by rozhodně neuškodilo kdyby ve školách věnovali více času finanční gramotnosti. Myslím, že toto velmi souvisí i s tím proč se lidi zbytečně zadlužují a berou si půjčky na věci, které nutně nepotřebují, to je ale na samostatný článek.
Já bych se chtěla zastavit nad investicí do kosmetiky a věcmi s ní spojenými.
 Upřímně se podívejme kolik peněz ročně vyhodíme za "levné" drogerkové produkty, které jsou pouze placebo a nám absolutně nesedí a co si budem, spousta těch produktů končí někde zahrabaných v zadu police a nevíme co s nimi. Jakmile vyjde nová limitka od Essence, spousta s nás si řekne, hned ji potřebuji, i když mám doma tolik kosmetiky, že nevím co s ní, nebo unáhlené nákupy typu, proto že má produkt krásný obal a nebo támhleta značka vydala novou limitku, hned ji musím mít a taky proto, že ten šampon byl v akci, i když máme zásoby šamponů na půl roku. Sáhněte si sami do svého svědomí jestli tohle dělate, včetně mě samotné kdysi před pár lety a uvědomila si, jak pak člověk začně žít v začarovaném kruhu a pořád chce víc a víc. Hlavně proč tedy řešíme jak na čem ušetřit, když ve výsledku spíš jen utrácíme za něco co jednak nepotřebujeme a ani tu danou věc mnohokrát nevyužijeme a furt řešíme aby se nám lépe žilo. Přitom se stačí zamyslet nad pár jednoduchými věcmi. Proč raději nepřiplatíme trochu víc za pár kvalitních produktů ale s tím, že daný produkt spotřebujeme celý, předá nám svůj užitek a budeme se z něho radovat po celou dobu, nikoliv pouhý den. Jak se to říká Nadbytek neznamená bohatství". Méně je více, čímž se snažím řídit a veškeré produkty spotřebovat a když už nakupovat kvalitnější kosmetiku namísto té levné protože ve výsledku za ní utratíte více.
Ovšem vím sama ze své zkušenosti o kosmetice, není všechno zlato co se třpytí a u kosmetiky to rozhodně platí. Proto jsou na místě právě blogy a recenze, které by vám měli ukázat produkty které se vyplatí. Ráda si přečtu dobrou recenzi, takovou kde bude jasně vidět že ji prezentující osoba sama vyzkoušela a ví o čem mluví. Pokud u mě na blogu budete číst recenzi na jakýkmoliv kosmetický produkt, můžete si být jistí že danný produkt mám 100% vyzkoušený a to je přesně něco, co chci předávat, kvalitní obsah a věci které vím že fungují a mě osobně zajímají.

Poradila bych vám pár rad, které u mě osobně fungují:
  • Nechoďte do drogerií, protože se v 99% budete domu vracet s pěti dalšími produkty, které jste si koupily, protože se vám líbili
  • Kupujte v online eshopech, nejen že zboží bývá na eshopech levnější ale taky koupíte přesně to co chcete a často kvalitnější kosmetiku, která se běžně v drogerkách neprodává
  • Přemýšlejte multifunkčně, víte že takové bambucké máslo se dá použít na sto způsobů a dá vaší pleti více benefitů než kdejaké jiné produkty? 
  • Kupujte osvědčené produkty a držte se dobrých recenzí
  • Disciplína jako taková je nejdůležitější a vědět kam směřují naše myšlenky
  • Používejte selský rozum a nevěřte žádné kosmetice ani potravinovým doplňkům co slibují hubnutí nebo vyléčení z nějaké choroby
Velmi by mě zajímal váš názor na toto téma! Nakupujete vědomě nebo to neřešíte?

11 komentářů:

  1. Já jsem dřív, hlavně teda během studia na střední byla taková, že jsem přesně potřebovala všechno, co bylo v drogerii nové. Ještě ke všemu to bylo extrémně podporováno spolužačkami, které byly stejné. Během přestávek na oběd jsme místo oběda obrážely drogerie a vždycky si odnesly nějaké věci. A přesně jak říkáš - většinou skončily vzadu na poličce. Teď, o pár let starší, mám takovej záchvat občas taky. Ale stane se to fakt třeba jednou za půl roku. Už nad tím opravdu víc přemýšlím. Co se týká kosmetiky, ne vždycky platí, že dražší znamená kvalitnější a můj nejoblíbenější makeup, korektor a pudr je třeba zrovna z drogerie. Co se týká oblečení, ráda si připlatím za kvalitu, když vím, že mi kousek poslouží déle :) Už mám díky tomu vysledované značky, jejichž oblečení drží a můžu se na ně spolehnout :) Úžasný článek! :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek jsem pojala tak pro zamyšlení. Občas totiž děláme něco nad čím vůbec nepřemýšlíme a co nám to dá, přitom je to zbytečné. Člověk nikdy nemá dost pokud se nad tím nezamyslí a pokud není vděcný. Dříve jsem velmi často propadala nekontrolovaným nákupům, z nichž jsem tu danou věc kolikrát ani nepoužila. Hlavně se snažím vše spotřebovat a až když mi ta daná věc dochází, jdu pro novou. Děkuji za koment.

      Vymazat
  2. Stále dávám přednost drogériím, jsou blíž a nemusím utrácet za poštovné, nicméně do drogérie většinou chodím, když mi fakt něco dojde a potřebuji. Naučila jsem se makeup a nákupy kosmetiky regulovat, raději dávám peníze do cestování a stále u mě přetrvávají hadry :D!

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A myslím si, že ty zážitky mají větší váhu než limitka od Baley, ne? :-D

      Vymazat
  3. Za sebe se než nad utrácením spíše pozastavuji nad větou, že ve škole by se měla více učit finanční gramotnost. Začít se musí v rodině, škola všechno nezachrání. A vysvětlovat někomu, aby si koupil mikinu za dvojku (kterou nemá), místo aby si koupil mikinu za 2 kila (který má) by asi ve škole úplně nefungovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasný, výchova začíná v rodině ale upřímě škola dokáže naše chování dost ovlivnit. Tady nejde ani o to, aby si člověk myslel, že drahý znamená vždy lepší, to rozhodně ne ale jsem spíš toho názoru aby lidi více používali svůj selský rozum, neřídili se davem a měli svůj vlastní názor na to co dělají a zamysleli se nad tím kam to spěje. Občas totiž dáváme energii do něčeho co nám nestojí za to. Víš co tím myslím?!

      Vymazat
  4. Ahoj,
    chápu, co tím článkem chceš říci. Myslím si, že zbytečně hromadění věcí, které si člověk koupil, protože byly "výhodné" nebo "v a akci", je něco, čím si projde většina z nás. Nemyslím si ale, že všechno drahé, je zároveň kvalitní. Měla jsem teď několik produktů na vlasy od Kerastasse, což je tedy pěkně drahá značka. Nijak mě neoslovily, mnohem více mi sedí Milva, kde mě vyšel jeden šampon na 80 Kč. Řekla bych, že lepší bývá dražší skincare, ale rtěnka je pořád jen rtěnka, za tu tedy tisíce dávat nemusím. Jinak více utratím na eshopu než v drogérii nebo kamenném obchodě, protože mě poštovné nutí objednat si více věcí.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím a spíš by člověk měl vždy použít selký rozum a zamyslet se nad tím, jestli tu danou věc chce člověk proto aby mu sloužila a ne aby ji jednou vyzkoušel a pak mu ležela v poličce a mít tak deset produktů zahrabaných bez využití mi přijde zbytečné. Co se týče Kerastase, tak to je za mě jeden z největších propadáků vzhledem k ceně, nicméně produkty jsem samozřejmě spotřebovala ale dalo mi to názor, tohle za tu cenu fakt nestojí. To samé platí u oblečení, poslední dobou kroutím hlavou nad kvalitou oblečení v Hmku, apod.obchodech, vždyť je to hrozný za plnou cenu.

      Vymazat
  5. Souhlasím, Terezko, finanční gramotnost je to nejdůležitější, co před námi "zatajují" :D A nastavení v hlavě dlouho trvá. Já začala "experimentovat" už v začátku blogování s různými měsíčními nenákupními výzvami, postupně přes přírodní kosmetiku a celkovou udržitelnost jsem došla ke stavu, kdy vlastně nakupuju hrozně nerada :D Nejradši mám psané seznamy věcí, pak koupím fakt jen to, co tam mám napsané a mizím domů. A mockrát si opakuju "opravdu to potřebuju? nemám to už náhodou doma?" - u oblečení to platí tuplem, jednou jsem si do kabinky přinesla na zkoušení skoro stejný svetr, který jsem měla v tu chvíli na sobě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas a soucítění :-D.
      Od té doby co se zajímám o přírodní péči, jakoby mě běžné produkty absolutně přestaly lákat a vlasně vůbec nic mi neříkají. Jestli si sem tam něco koupím do půl roku ale jinak mě běžné produkty v drogeriích absolutně nezajímají. Ano, vždycky se zamyslet nad tím, zda to potřebuji a nebo to jenom chci.

      Vymazat
  6. Snažím sa nakupovať len to čo mi chýba. Bola som veľký kozmetický maniak a za pár mesiacov som to veľmi zmenila :) Nakupujem aj v drogérii no snažím sa v bezobalovom obchode alebo mám u nás v meste kamarátku ktorá kozmetiku vyrábam tak si po väčšine čo to nakúpim u nej :)
    Darin svet

    OdpovědětVymazat