pátek 14. srpna 2020

Kam na výlet v ČR?[Vysočina]


Že rádi cestujete? Já taky. Bohužel letošní rok nám nenadělil a spíš plány zkazil. Nevěšme hlavu a zamyslete se nad všemi těmi krásnými místy kolem nás. Česká republika je krásná a máme opravdu krásnou přírodu a važme si ji. Krásná příroda, dobré jídlo, bezpečí, vyvážené počasí, není u nás šílené teplo a sucho ale ani příšerná zima, vlhko. Miluji se sebrat, sednout do auta nebo na bus a jet někam.
 Dnes jsem vybrala kraj Vysočina a dám vám tipy na místa, která jsou podle mě zajímavá. Hlavně protože odsud pocházím a tak si tento kraj zaslouží být první. 

Hrad Lipnice nad Sázavou
Hrad tyčící se na kopci nedaleko Havlíčkova Brodu stojí skutečně za návštěvu. Na hradě jsou k možnosti denní ale i noční prohlídky. Hrad pořádá mimo jiné různé kulturní akce, výstavy ale hlavně bych doporučila nošní prohlídku, která má svoje kouzlo. Pokud pojedete kolem , určitě si na návštěvu  hradu udělejte chvilku času.
Pokud už zde budete, v okolí je krásná příroda a v lesích spousta zatopených lomů a ve skále jsou vyobrazené lidské smyslové ústrojí.

Údolí řeky Doubravky
Velice krásný kus klidné přírody, lesů, skal, srázů a řeky se nachází mezi Chotěboří a vesnicí Bílek odkud je nejlepší začít. Tady si vezměte pohodlnou obuv a baťoh s jídlem a pitím. Místo je krásné ve všechny roční období, kdy v létě zde můžete vidět velké množství kytiček a vzácných rostlin, spoustu ptáčků a při větším štěstí můžete v řece zahlédnout dokonce raky. Ač zimu nemusím, tady budete plesat nad zamrzlími vodopády ze skal, které vás ohromí a na podzim zase tolik krásných barev listí s vůní přírody. Není většího balzámu na duši než příroda, ticho a klid.


Žďárské vrchy
Chráněná krajinná oblast na Vysočině, která částečně doplatila na kůrovcovou kalamitu, nicméně i přesto se sem rozhodně vydejte na trek. Krásné čisté lesy, louky, vůně přírody, ticho, výhledy ze skal na všechno to kolem. Co si budeme povídat, příroda nás uzdravuje a jenom pouhá procházka lesem naše uspěchané životy může trochu uklidnit. Do přírody se chodíme uzdravit, odpočinout, načerpat energii nebo si sem chodíme pro motivaci, pro klidnou mysl.


Přírodní památka Prosíčka
Prý léčivé místo velké energie, kdysi napsala autorka jedné knihy. Možná. Místo se nachází tak trochu mimo civilizaci poblíž žďárských vrchů a budete muset požádat google maps o pomoc s hledáním. Místo se nachází v lese poblíž vesnice Benátky.


Zelená Hora
Když už jsme v okolí Žďáru nad Sázavou, zastavte se na Zelené hoře. Poutní kostel ve tvaru hvězdy sv. Jana Nepomuckého zapsaný v památkách UNESCO. V momentální situaci kostel prochází opravou, nicméně jeho vnitřní prostory jsou stále k nahlédnutí veřejnosti a věřím i přesto jeho návštěva se vyplatí. Pokud budete z návštěvy zklamaní, nezoufejte. V okolí je toho stále dost.


Velké Dářko, Radostínské rašeliniště
Nejenom v létě na koupačku ale kdykoliv během roku návštěva těchto míst je okouzlucíjí.V okolí rybníku se nachází spousta krásných míst v lese, skrytách plážiček, padlých stromů ve vodě a hlavně velmi blahodárné rašeliniště. Pohled na rašeliniště ve mě vzbuzují pocity strachu, co kdybych do nich spadla. Rašeliniště jsou významným prvkem v přírodě, který v sobě skrývá bohaté minerály, udržuje v okolí vláhu a je v období sucha jsou takové rašeliniště a mokřady zdrojem vody pro okolní přírodu včetně zvířat.

Hitlerovy mosty
Chcete někam kam by se nemělo? Někam co je schované veřejnosti a moc se neukazuje. Na hranici kraje Vysočiny a středočeského kraje se nachází vodní nádrž Švihov, určitě ji znáte tu obrovskou nádrž nad kterou můžete projíždět mostem dalnice D1. Zkuste odbočit do vesničky Hulice, nasměrovat se přes pole a les přímo k nádrži a narazíte na dva mosty v lese. Druhý most je nedokončený a nedotýká se druhého břehu. Most je dost nahnutý na jednu stranu, takže někdo můžete mít blbé pocity ale je to skryté a tiché místo, kam zajděte. Já jsem se dokonce v nádrži tenkrát nahá vykoupala a bylo to sakra osvěžující.


Telč a okolí
Kdo nezná telčský zámek a slavné historické náměstí. Ani po sté návštěvě se mi tohle místo snad neomrzí. Doporučuji procházku zámeckým parkem, kolem rybníka. V Telči se nezapomeňte zastavit na sladké pohlazení v cukrárně Celerin, jejich zákusky jsou jedny z nejlepších, co jsem kdy jedla. Mimo Telč se zastavte na hradě Roštejn, nedaleký zatopený lom Čenkov a nebo skrytý zakázaný lom Řídelov. Další z hezkých míst mojhu doporučit Míchovu skálu, velkopařezitý rybník, který bývá nejčistějším rybníkem během léta kdy už jiné rybniky stojí za prd.


Jaroměřice nad Rokytnou
Dle mého asi nejhezčí zámek na Vysočině, směrem za Třebíč.


Kozí farma Ratibořice
I pro ty co kozím sýrům nefandí, doporučuji navštívit farmu, která je otevřená veřejnosti a hlavně vhodná pro děti. Můžete zde strávit hezký den, něco nového se naučit ale hlavně, odpočinout si. Já sama jsem na farmě byla a velmi se mi líbila prohlídka a výklad majitele farmy. Opravdu člověk co dělá svojí práci s láskou.


ZOO Jihlava
Bohužel ze svého rodného města mohu doporučit pouze zoologickou zahradu, která patří k těm lepším v ČR. Nové výstavby pavilonů zoo skutečně zvelebilo, jako například tropický pavilon, který miluji. Líbí se mi trasa, při které krásně dojdete ke všem zvířátkům a není šance se ztratit nebo nějaké zvíře minout.


Míst kam se podívat bych měla spousta, jenom co dalšího ve zkratce mohu doporučit, je určitě želivský klášter v Želivě u Pelhřimova, Mohelno a okolní přírodní step, zámek Červená Řečice a spousty dalších. Krásně máme všude kolem nás, stačí se sbalit, sebrat a jet. Jde jenom překonat ty předsudky a strach z nepřipravennosti. Že nemáte zrovna nikoho, kdo by s vámi vyrazil? Neřešte a jeďte sami, vždyt ticho a občasná samota, umět být sám se sebou je něco tak skvělého.

Budu velmi ráda za Vaši zpětnou vazbu v komentářích.

4 komentáře:

  1. To jsou nádherné místa. Ani jedno jsem ještě nenavštívila, tak děkuji za tipy. Až se někdy vydáme na Vysočinu, budu vědět, kam se podívat.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Musím se přiznat, že Vysočinu moc neznám, ale všechna místa vypadají zajímavě :) Děkuju za tipy :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, skvělé, moc děkuji za tipy. Za týden mi začíná dovolené a vzhledem k tomu, jaká panuje situace, tak jsme do teď dovolenou (místa, kam pojedeme) neřešili. Tak se mi tento článek přímo hodí.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkné místa, jsem téměř neználek, já byla jen na Ž. Vrších, v Zoo, Telči a Jaroměřicích :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat