úterý 29. června 2021

Tak sbohem dome! Jaký byl můj život v britském sharehousu?

 Můj život se zase o něco posunul. Letos už od začátku roku cítím, že chci udělat nějakou změnu. Potřebuji aby se život zase hýbal a něco se dělo. Tak si tu sedím v poloprázdném bytě a sepisuji tento článek a přemýšlím nad důvody proč se stěhuji.

Na podzim roku 2019, kdy jsem odletěla do Anglie jsem neměla absolutně tušení, kde vůbec budu bydlet. Měla jsem v sobě hodně předsudků o životě v Anglii na základě zpětné vazby lidí na internetových diskuzích a čekala jen to nejhorší a vůbec bych ani nepomyslela nad tím, že bych se zde někdy usadila.

Člověk míní, život mění...

Momentálně mi zbývá posledních pár dní života v sharehousu, což je zde v Anglii nejčastější ubytování do kterého přijdete na počátcích vašeho života v Anglii. Share house je jednoduše bydlení, kde sdílíte kuchyň a koupelnu ještě s dalšími lidmi. Mohu říct, že já jsem měla obrovské štěstí na lidi a vůbec co jsem tady, mám pocit doprovázeného štěstí od té doby co jsem sem vůbec přiletěla. Uvidíte jak málo lidí je čistotných a vede spořádaný život.

Řadový dům ve kterým bydlím je vybaven třemi záchody, velkou kuchyní včetně dvou lednic, takže si navzájem nikdo nevadíme ale prostě to víte, tohle do nekonečna nejde a mít dům či byt pro sebe je zkrátka k nezaplacení. Od začátku až doteď bydlím s fajn lidmi, kteří si po sobě uklízí a život vedle nich je naprosto bez problémů, což na sharehousech není zvykem. Jenom už nás tady je jednoduše dost a navíc nikdy nevíte do budoucna, koho vám do baráku nastěhují. Hned na začátku mého pobytu v Anglii jsem si navíc našla přítele, se kterým mám doteď vztah, takže po dvouletém vztahu nás napadlo, proč tedy nejít bydlet spolu.

 Pokud je člověk sám, sharehouse je podle mě skvělu volbou, kdy se nemusíte o nic starat. Vodu a energie máte v ceně nájmu a můžete protočit vody kolik chcete a elektřiny též. Samo o sobě spousta těchto sharehouse domů není ekonomických a kdo to všechno platí, čert ví.

Já za sebe jsem se zde cítila vždycky velmi dobře. Klid, teplo, pohoda a nikdo mě neotravoval, což v jsem v Česku v baráku s rodiči prostě neměla. 

Abych přišla k bodům co mě mě zde vadí jsou maximálně něktří sousedé a celkově špatná lokalita, divnolidi a všude se povalující odpadky a tím pádem živná půda pro potkany. Kriminalita v této čtvrti dosahuje tisíců nahlášených trestných činů od února do dubna [dle statistiky na internetu]. Vidíte to na lidech, vidíte to na ulicích a okolí domu je občas šílené, ač i přesto to zde mám z určitého pohledu ráda. Drogy si koupíte pomali v každém domě. Ač jsou sousedi magoři, mají dobré srdce a kdykoliv mi pomohli, když jsem něco potřebovala. Přes vysokou kriminalitu jsem se zde nikdy nebála a to ani v noci, nicméně sama v domě bych zde delší dobu žít nechtěla. Špatná čtvrt je tedy největším důvodem mého stěhování a oheň za zdmi našeho domu byla pro mě poslední kapka. Žijí zde lidi, kteří nemají co ztratit a kvůli sfetovaným idiotům se můžete dostat do patálie raz dva. Nebaví mě přemýšlet a pořád kontrolovat jestli mi do rána někdo nerozfláká auto nebo jestli někdo ze sousedů zase něco nepodpálí či nepoškodí.

Podobné a ještě horší čtvrtě najdete všude v Anglii ve větších městech ale bát se zde projít opravdu nemusíte.

Kdyby vás zajímalo kolik stojí bydlení v tomto typu bydlení, tak zde v Liverpoolu a okolí vyjde na měsíc zhruba 320£ včetně energií, vody a internetu. Má to zde své pro i proti.

Než se odsud definitivně odstěhuji, mohla bych vám alespoň ukázat něco málo z toho, jak to na sharehousu kde bydlím já vůbec vypadá. 

Na první fotografii můžete vidět pohled když vstoupím do domu. Myslím si, taková normálka staršího britského řadového domku. Některé domy jsou horší, některé lepší. Vždy záleží na lidech jací se v domě sejdou.
Poměrně prostorná ale velmi jednoduchá jídelna, kde se dá i cvičit. Spousta majitelů v sharehousech jídelnu úplně zruší a udělá z ní další pokoj, viděla jsem již spoustu takových domů.
Z jídelny můžete koukat na mini plácek, který je velmi typický pro řadové domky. Je teda pořádně zarostlý ale jelikož se stěhuji, mohu se na nějaké trhání plevele víte co..
Rozhodně nesmím opomenout kuchyň, která disponuje dvěmi sporáky a dvěmi umyvadly a dvěmi lednicemi. Ve velkém počtu lidí se kuchyň urdžuje hodně špatně ale musím pochválit osazenstvo, protože si každý po sobě nádobí umývá a v dřezu nic nenechává.

Hned za kuchyní se nachází prací místnost se záchodem a taktéž bojler.
Za každými zavřenými dveřmi se nachází pokoj ve kterém někdo bydlí. 
Hned v patře se nachází dvě koupelny. Jedna koupelna má vanu, druhá sprchu ale problém nastává, když se dva naráz chtějí umýt a pustí jak sprchu, tak i vanu, jeden se většinou neumyje kvůli malému nebo žádnému proudu vody. 
Britská architektura je krásná ale na druhou stranu občas nepochopitelná a vy si říkáte, kdo tohle sakra vymyslel. Občas se totiž v domech setkáte s něčím co vás zarazí. Nicméně náš dům je v tomto případě v pohodě.
Na závěr ukážu i můj pokoj, který jsem vůbec neuklízela a nijak nerovnala. Velikostně má pokoj cca 4 x 4 metrů a mám v něm jednu šatní skříň, komodu, noční stolek a double postel.
Jak můžete vidět od pohledu lze poznat horší čtvrť, nicméně takhle na fotce stejně nelze vidět ty detaily a bordel. Takovýchto ulic se stejnými domy je po celém Liverpoolu tisíce a věřte, že ze začátku najít náš dům nebylo vždy jednoduché. 

Šmátrám tak ve fotkách a nacházím příklady toho, jaký bordel nekteří pravidelně vytváří hned vedle svého domu.
V pouhé jedné ulici žijí totálně ruznorodí a odlišní lidé. Prasata ale i normální lidé, kteří se o svůj dům starají a ztracené duše, kteří absolutně netuší.
Já vám chci ukázat realitu, abyste viděli jak není vše doopravdy tak krásné jak se prezentuje na sociálních sítích ale ani tak hrozné a nebezpečné, jak se v médiích říká.
Některé ztracené duše si opravdu neuvědomují nepořádek a je jim naprosto jedno v čem žijí.

Setkání se s různorodostí a jinými kulturami a lidmi vás hodně utuží a v životě vás pak málo co zaskočí. Mimochodem ten bordel dělají především britové a ne, nechci hájit cizince. I ti dělají bordel ale britové převažují a navíc oni často jsou ti, kteří nemají co ztratit a ani policie si s nimi neví rady, takže volat na ně policii absolutně nemá význam.

Na závěr chci říct. Moje zkušenost s bydlením v sharehousu byla z větší části pozitivní. Našla jsem zde domov po dobu necelých 2 let. Seznámila jsem se s novými lidmi, žila jsem zde bez starostí a jako první bydlení bylo toto místo naprosto fajn. Nicméně, život jde dál.

Tak sbohem dome!













10 komentářů:

  1. Chápu tvé důvody ke stěhování a velmi ráda jsem se podívala na tenhle druh bydlení. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem si uplně připomněla přítelův sharehouse v Derby. Britská architektura podle mě vypadá dobře jen zvenčí :D Jinak křivé podlahy, zdi, stropy, všechno, nepochopitelné rozmístění věcí v domě a prostě celkově to není můj šálek kávy. Třeba ty příkré schody? Dvakrát jsem tam ošklivě spadla a málem si zlomila nohu :D Já strávila oba roky na koleji (třetí bohužel/dík v Česku) a jsem za to nesmírně ráda. I když to vyšlo dráž, byl to komfort. A také mě překvapuje, že bills jsi měla v ceně, přítel je v obou domech, kde bydlel, platil vždycky ještě zvlášť k nájmu.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně to připomíná tak trochu některé nabídky z AIRBNB. Teď myslím ohledně sdíleného bydlení. :) Teri přeji ti v novém všechno nejlepší, ať se Vám spokojeně žije.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem zvědavá, kam, pokud jde o bydlení, povedou tvé kroky dál.

    OdpovědětVymazat
  5. Má své kouzlo, přesně jako v lásce nebeské :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som typ človeka, ktorý potrebuje mať svoj priestor a sharehouse by som asi nezvládla, ale na fotkách to pôsobí celkom fajn :) Želám veľa šťastia v ďalšom bývaní :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som milovala takýto domček. Sestra v jednom takom bývala a mala susedov indov, moslimov a podobne a to ma hrozne bavilo. Tá roznorodosť. Teraz býva už na vidieku. A tebe želám krásne a príjemné bývanie v novom bývaní.

    AKO VYZERAJÚ HIPPIES V TEJTO DOBE?

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek, takové mám ráda, když jsou plné fotek. :) Bydlení zajímavé, určitě bych také svůj dům hledala dlouho. :D A škoda toho nepořádku..
    Můj známý také chvíli bydlel v Liverpoolu. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý typ bydlení, v něčem mi to trochu připomíná koleje, ale tam má člověk na buňce alespoň méně lidí.. asi i proto si myslím, že bych tohle bydlení nezvládla :) Snad už teď budeš mít bydlení lepší a na lepším místě :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  10. Kdybych jela do Anglie, určitě bych šla přesně do takového typu ubytování, vypadá to skvěle, i když nějaké nevýhody tam určitě jsou a vždycky budou, na druhou stranu, to je tak u všech typů ubytování asi. Zajímalo by mě ale, jak moc jsou v Anglii při shánění bytu oblíbené třeba takovéto stránky? Je to oblíbené hodně nebo naopak se zájemci o byt jej snaží sehnat nějakým jiným způsobem?

    OdpovědětVymazat